Kim jest autorka diety i komu ją dedykuje?

Jako iż bardzo często spotkać można się z dietami niewiadomego pochodzenia, to właśnie tutaj należy wyjaśnić kim jest dr Ewa Dąbrowska. Mianowicie doktor nauk medycznych, przez lata związana z Uniwersytetem Medycznym w Gdańsku. Autorka wielu prac naukowych, a także książek rozprawiających o odżywianiu. W trackie swojej działalności Dąbrowska rozpoczęła badania na temat zależności między żywieniem, a chorobami cywilizacyjnymi. Ich efektem jest autorska dieta, skierowana do osób zmagających się z otyłością. Skorzystać z niej powinni również ci, u których badania lekarskie wskazują na nieprawidłowości. Okazuje się bowiem, że opracowana dieta ma także leczyć organizm, na zasadzie oczyszczania z toksyn.

Dieta dr Ewy Dąbrowskiej – założenia

Dieta ta bardzo często nazywana jest głodówką leczniczą. Wszystko za sprawą tego, że w pierwszej fazie zakłada ona spożywanie bardzo nisko kalorycznych posiłków. Ich podstawą są niskoskrobiowe warzywa i niskocukrowe owoce. Mają one za zadanie dostarczyć do organizmu niezbędnych enzymów, polifenoli, mikroelemtentów, a także witamin. Dzięki temu w efekcie ma dojść do alkalizacji, odtrucia i przywrócenia równowagi na poziomie genów. W tym okresie jeść należy: warzywa korzeniowe (marchew, buraki, rzodkiew), kapustne (kalafior, kapusta, brokuły), cebulowe (cebula, por), liściaste (sałata, zioła), dyniowate (dynia, kabaczek, ogórki), a także psiankowate (papryka, pomidor). Do tego mogą jeszcze dojść owoce: jabłka, grejpfruty, jagody, cytryny. Składniki te można jeść na surowo, a także w postaci surówek czy zup. Dopuszcza się również ich duszenie i pieczenie z dodatkiem ziół. W drugiej fazie, która nadchodzi po kilku dniach lub nawet kilku tygodniach wprowadza się do menu inne rodzaje warzyw i owoców, a także kasze, ziarna, chleb (wyłącznie razowy), orzechy, a także produkty mleczne (nie wszystkie). Do produktów kategorycznie zabronionych będą należały: kawa, herbata, słodycze, dżemy, żółty ser, mięsa, alkohol, napoje gazowane, słone przekąski, produkty wytwarzane z białej mąki, a także żywność w proszku.

Dieta dr Ewy Dąbrowskiej nie dla każdego

Jak w przypadku każdej diety tak i tutaj występują przeciwwskazania. Absolutnie korzystać z niej nie mogą dzieci, młodzież, a także kobiety w ciąży i karmiące. Zakaz ten obowiązuje również osoby chorujące na cukrzycę typu pierwszego, gruźlice, nowotwory, nadczynność tarczycy, niewydolność nerek, serca, układu oddechowego, wątroby, a także awitaminozę. Przed rozpoczęciem diety warto się również upewnić, czy nie jest się obciążonym jakimiś schorzeniami zakaźnymi, bądź genetycznymi. Z takiego rozwiązania zrezygnować również powinny osoby cierpiące na anoreksję, depresję, niedowagę czy bulimię. Ostrożnie podchodzić powinni do niej ci którzy przyjmują na stałe leki. Warto przeczytać więcej o proponowanej metodzie tutaj https://www.eatzone.pl/pl-PL/Blog/dieta-dr-ewy-dabrowskiej. Można przeanalizować przykładowe rodzaje menu, a także zapoznać się z korzystnymi, a także czasem występującymi negatywnymi efektami. Koniecznie jednak należy pamiętać o tym, że taką dietę można skonsultować ze swoim lekarzem. Nie stosowanie się do zaleceń diety lub realizowanie jej mimo jasnych przeciwwskazań może być bardzo szkodliwe dla zdrowia. Właśnie dlatego należy tutaj zachować szczególną ostrożność. Tak jak w przypadku każdej diety, tak i tu można spotkać się z pozytywnymi i negatywnymi opiniami o jej efektach. Oczywiście dobrze jest się z nimi zapoznać, ale jednocześnie należy pamiętać, ze każdy organizm jest inny i może zupełnie inaczej reagować na proponowane mu rozwiązania.