Nowy rok szkolny to kolejne wyzwanie dla dzieci, ale i rodziców. Dla tych drugich – zwłaszcza w kwestii kulinarnej. Jak wynika bowiem z raportu Polskiej Federacji Banków Żywności z 2015 r., do szkolnego kosza trafia nawet ponad połowa kanapek (58%). Prawie ¾ uczniów, którzy nie jedzą drugiego śniadania w szkole twierdzi, że nie smakuje im to, co przygotowują dla nich rodzice (70%), bądź to, co oferuje szkolna stołówka (50%). Niestety, główną przyczyną marnowania żywności przez uczniów jest to, że wolą oni zjeść słodycze i przekąski. W jaki sposób przygotować więc zdrowe i jednocześnie pyszne drugie śniadanie dla dziecka? Marka Delecta ma na to odpowiedź.

 

Dzieci nie znoszą monotonni na talerzu, dlatego warto urozmaicić ich szkolny jadłospis o dodatkowe pozycje, przełamujące „kanapkowy monopol”. Angażowanie dziecka we wspólne przygotowywanie drugiego śniadania jest korzystne na kilku płaszczyznach. W ten sposób dajemy najmłodszym dobry przykład, pokazując, że nawet rodzice i starsze rodzeństwo nie rezygnują z posiłku w pracy i w szkole. Ponadto dajemy też dziecku możliwość wyboru ulubionych produktów, które ze smakiem zje później na szkolnym korytarzu.

 

Kreatywnie i zdrowo

Przygotowując drugie śniadanie dla dziecka warto wykazać się kreatywnością. Estetycznie zapakowane danie w pudełku z ulubionym bohaterem z kreskówki i kolorowe serwetki z pewnością zwiększą przyjemność ze spożywanego posiłku. Jeśli pociecha jest niejadkiem, warto sięgnąć po ciekawe alternatywy dla nielubionych potraw. Chociaż marchew należy do warzyw o najwyższych właściwościach leczniczych (zawiera m.in. prowitaminę A, B1, B2, PP, K i C oraz związki mineralne, tj.: wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, błonnik), nie każde dziecko sięga po nią tak ochoczo, jak po słodką babeczkę. Analogicznie jest z dynią. Tak jak marchew, bogata jest w karoten, który pozytywnie wpływa na wzrok i chroni oczy przed szkodliwym działaniem promieni UV i w witaminy: B1, B2, PP, C, A; fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Dodatkowo, wspomaga trawienie. Dlaczego więc nie zaserwować dziecku babeczek marchewkowych lub dyniowych? Marka Delecta wypuściła na rynek pierwsze babeczki w obu smakach, które poza zdrowotnymi warzywami, zawierają mąkę gryczaną, bogatą w mikroelementy, takie jak żelazo, miedź, chrom, cynk, kobalt oraz potas i magnez oraz wszystkie niezbędne aminokwasy, w szczególności lizynę i metioninę, które pomagają obniżyć cholesterol i zmniejszyć nadciśnienie. Jednym słowem smacznie i zdrowo, czyli tak, by zadowolić zarówno mamę, jak i dziecko.

 

Smaczna przekąska na ciepło

Początek września to nie tylko początek roku szkolnego, ale także zmieniające się warunki atmosferyczne. Przemoknięci, przemarznięci i głodni… chętnie sięgamy po szybkie i ciepłe przekąski, takie jak kisiel czy budyń. Decydując się na tego typu produkty, warto rozważyć te ze zmniejszoną ilością cukru. Rozgrzewający deser w postaci „owocowego kubka” to dobra alternatywa na szybką przekąskę po szkole dla mniejszych dzieci i szybki lunch dla starszych, które mogą korzystać w szkole z czajnika elektrycznego. Dzięki staraniom marki Delecta o najwyższą jakość oferowanych produktów,  wszystkie kiśle spełniają warunki ustawy sklepikowej, a trzy warianty smakowe, bazujące na połączeniu marchewki z bananem, jabłkiem lub pomarańczą są w 100% naturalne i bogate w cenną w okresie jesiennym, witaminę C.

 

„Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia” – to popularne powiedzenie ma potwierdzenie w badaniach[1]. Jak udowadniają naukowcy[2], regularne, ale też zdrowe i zbilansowane posiłki wpływają na prawidłowe funkcjonowanie małego organizmu oraz samopoczucie dziecka. Na szczęście współcześni rodzice mają szeroki wachlarz możliwości, jeśli chodzi o przygotowanie zdrowych i smacznych dań dla swoich pociech.

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25074482

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29237434