Cytryna na odporność

Mimo że cytryna nie jest owocem, który zawiera najwięcej witaminy C, posiada cenne właściwości, które wpływają świetnie na naszą odporność. Ma bowiem działanie antyseptyczne i przeciwgrzybiczne, dzięki czemu spożywanie jej pomaga zwalczać zarazki. Posiada również właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Witamina C spowalnia też wzrost komórek rakowych. Kolejną zaletą cytryn jest to, że pomagają utrzymać równowagę kwasową organizmu, przez co łagodzą objawy infekcji. Cytryna zawiera także dużo rutyny – związku organicznego, który uszczelnia naczynia krwionośne oraz zapobiega utracie witaminy C.

Dzika róża – źródło witaminy C

Owoce dzikiej róży działają na nasz organizm wzmacniająco. Dzika róża zawiera znacznie więcej witaminy C niż na przykład cytryna, dlatego jest niezastąpionym naturalnym lekarstwem. Największa ilość witaminy C znajduje się w miękiszu szupinki. Należy pamiętać, że naturalna witamina C jest pięć razy bardziej aktywna niż syntetyczna. Dzika róża wspomaga system odpornościowy w ciąży oraz w czasie przeziębienia. Zalecana jest również osobom zmagającym się z kruchością naczyń krwionośnych, a także kamicą nerkową. Ponadto, jest bogata w witaminy z grupy B, witaminy E, K i P, a także prowitaminy A. Natomiast dzięki bogactwu kwasów owocowych, świetnie wpływa na wygląd i kondycję naszej cery.

Czarny bez i jego właściwości

Czarny bez, dzięki dużej zawartości witaminy C oraz wielu innych cennych związków, jest świetnym naturalnym lekarstwem łagodzącym kaszel oraz zwalczającym gorączkę. Duża zawartość soli mineralnych i witamin działa wzmacniająco na nasz organizm, przez co jesteśmy w mniejszym stopniu narażeni na infekcje. Najwięcej właściwości leczniczych znajduje się w owocach i kwiatach czarnego bzu. Kwiaty zawierają sole mineralne, flawonoidy oraz kwasy organiczne, dzięki czemu mają działanie przeciwgorączkowe. Ponadto, mają właściwości przeciwzapalne, przez co świetnie sprawdzają się przy zapaleniu gardła. Jeszcze więcej cennych składników znajdziemy w owocach czarnego bzu. Są one bogate w potas, żelazo i sód, a także witaminę C i prowitaminy A. Owoce mają także działanie przeciwbólowe. Stosowane są również w stanach zapalnych jelit i żołądka.