Drinki z powodzeniem rozkręcą każde przyjęcie. Warto znać kilka sprawdzonych przepisów na koktajle, które zaimponują gościom i wprawią wszystkich w szampański nastrój. Drinki z autentycznie najlepszą Oranżadą Hellena i wyśmienitymi napojami gazowanymi Hellena idealnie sprawdzą się podczas tańców oraz imprezowych szaleństw. Musujące koktajle orzeźwią nawet najbardziej rozgrzane towarzystwo. Hellena rekomenduje sprawdzone przepisy:

 

 

Pani Hellena

  • Wódka (40 ml)
  • Campari (40 ml)
  • Schłodzona Czerwona Oranżada Hellena w szklanej butelce (80 ml)
  • Pomarańcza (1 sztuka)
  • Kruszony lód (1 duża garść)
  • Cynamon mielony np. Appetita (1 szczypta)

 

Na płaskim talerzu mieszamy cynamon z odrobiną soku z pomarańczy. W mieszance zanurzamy krawędzie szklanki koktajlowej typu hurricane. Do ozdobionej szklanki wlewamy wódkę, dodajemy campari, następnie wsypujemy kruszony lód i wrzucamy ćwiartkę pomarańczy. Całość zalewamy do pełna schłodzoną Czerwoną Oranżadą Hellena. Pozostałą część pomarańczy wykorzystujemy do ozdoby.

 

 

CocoShock

  • Malibu (40 ml)
  • Mleko kokosowe (50 ml)
  • Schłodzona Biała Oranżada Hellena w puszce (75 ml)
  • Sok z ćwiartki limonki
  • Kostki lodu

 

Malibu, mleko kokosowe, schłodzoną Białą Oranżadę Hellena, sok z limonki i kostki kodu mieszamy w shakerze. Całość podajemy w łupinie kokosa albo szklance do margarity.

 

 

Yellowstone

  • Tequila gold (40 ml)
  • Likier blue curacao (25 ml)
  • Schłodzona Żółta Oranżada Hellena w butelce PET
  • Pomarańcza (ćwiartka)
  • Kruszony lód

 

Do szklanki do whisky wlewamy tequilę gold, likier blue curacao, całość dopełniamy kruszonym lodem i dodajemy ćwiartkę pomarańczy. Drinka zalewamy schłodzoną Żółtą Oranżadą Hellena.

 

 

Słodki Lemon

  • Wódka (50 ml)
  • Triple sec (30 ml)
  • Schłodzony Lemon Hellena (100 ml)
  • Sok z limonki (kilka kropel)
  • Kostki lodu

 

Do wysokiej i wąskiej szklanki (typu highball) wrzucamy kilka kostek lodu. Wlewamy wódkę, likier triple sec i całość zalewamy schłodzonym napojem gazowanym Lemon Hellena. Na koniec dodajemy kilka kropel soku z limonki i mieszamy.

 

 

Tajemniczy gość

  • Biały rum (50 ml)
  • Likier cointreau (20 ml)
  • Limonka (ćwiartka)
  • Brązowy cukier (0,5 łyżeczki)
  • Schłodzony Tonic Hellena (70 ml)
  • Kruszony lód (1 garść)

 

Do szklanki do whisky wrzucamy rozgniecioną limionkę i mieszamy ją z brązowym cukrem. Wlewamy biały rum, likier cointreau. Dodajemy garść kruszonego lodu. Całość zalewamy schłodzonym napojem gazowanym Tonic Hellena.

 

 

 

Chuda Hela

  • Whisky (50 ml)
  • Sok żurawinowy (50 ml)
  • Schłodzona Oranżada Hellena FIT (35 ml)
  • Kostki lodu

 

Do szklanki do whisky wrzucamy kilka kostek lodu. Dodajemy whisky, sok żurawinowy, a na koniec schłodzoną Oranżadę Hellena FIT.

 

 

 

Musujący arbuz

  • Arbuz (150 g i kawałek na przybranie)
  • Schłodzona Oranżada Hellena FIT (100 ml)
  • Sok z połówki cytryny
  • Miód (1 płaska łyżeczka)
  • Kostki lodu

 

Arbuza, schłodzoną Oranżadę Hellena FIT, sok z połówki cytryny, miód i kostki lodu mieszamy w shakerze. Podajemy w długiej szklance o cylindrycznym kształcie typu long drink. Przybieramy kawałkiem arbuza.

 

 

 

Zachodzące słońce

  • Syrop grenadina (20 ml)
  • Schłodzona Biała Oranżada Hellena w szklanej butelce (125 ml)
  • Wisienka koktajlowa
  • Kruszony lód

 

Do szklanki do whisky wlewamy syrop grenadina, wypełniamy szklankę kruszonym lodem. Całość zalewamy schłodzoną Białą Oranżadą Hellena. Ozdabiamy wisienką koktajlową.