Każda Para Młoda marzy o idealnym ślubie i weselu. Tego dnia wszystko powinno być dopięte na „ostatni guzik”, dlatego tak ważne jest miejsce, na które się zdecydujemy, jego aranżacja, serwowane posiłki, ale przede wszystkim osoby, z którymi będziemy współpracować. Na co zatem zwracać uwagę, by własne wesele było jak najmniej stresujące?

MIEJSCE

Pierwszą rzeczą, którą wybierają narzeczeni jest miejsce. W zależności od ilości gości oraz preferencji, należy zdecydować czy wesele odbędzie się w sali weselnej połączonej z hotelem czy w restauracji. Jeżeli wśród gości weselnych znajdą się osoby z innych miast, dobrze, by na miejscu mieli możliwość przenocowania po nocy pełnej tańców.

– Ostatnio modne są wesela rustykalne, a nasz hotel, ze względu na swój charakter, idealnie wpasowuje się w ten styl. Naszym atutem jest też dogodna lokalizacja – tylko 60 km od Warszawy – i sala weselna mieszcząca nawet 120 osób. Na gości czekają aż 34 pokoje, a samo miejsce można wynająć na wyłączność, mając tym samym pewność, że ten wyjątkowy dzień obejdzie się bez żadnych niespodzianek. Pełna kontrola i zarazem spokój, by móc skupić się na tym, co naprawdę ważne – na współmałżonku, rodzinie, gościach. Wszystko w objęciach pięknego terenu, dając weselu nutkę sielskości, elegancji i bezpieczeństwa. Resztę pozostawiamy inwencji naszych par. My zaś – od wyboru dekoracji, po wspólne, poranne śniadanie – jesteśmy do dyspozycji – mówi Katarzyna Wadas, marketing manager Highland Conference Hotel.

Warto wziąć pod uwagę również fakt, iż sale weselne w dużych miastach, choćby w Warszawie, są nieporównywalnie droższe od sal zlokalizowanych na ich obrzeżach lub oddalonych kilkadziesiąt kilometrów. Dlatego decydując się na obiekt zlokalizowany poza miastem, możemy zaoszczędzić nawet kilka tysięcy złotych. Wiąże się to też z większą swobodą w organizacji, i lepszą kontrolą samego wydarzenia – a każdy z gości z pewnością doceni możliwość spaceru w okolicy zieleni, pokój, w którym może odpocząc po zabawie, czy po prostu samo poczucie prywatności wśród grupy najbliższych im osób.

ARANŻACJA

Niezwykle ważna jest cała aranżacja wesela, wszystkie dekoracje oraz ich ustawienie, ponieważ to będzie pierwsza rzecz, kóra przykuje uwagę gości. W tym punkcie istotna jest kreatywność Pary Młodej, ale również ich poczucie gustu oraz dopasowania wyobrażeń do sali weselnej. Jeśli sala jest w stylu glamour, dekoracje wybrane przez narzeczonych nie powinny być typowo rustykalne i na odwrót. Często zdarza się, że para ma pomysł na motyw przewodni, ale chce oddać sam wystrój w ręce profesjonalistów, którzy zadbają o każdy szczegół i upewnią się, że całośc jest spójna i efektowna. Chcą w ten sposób uniknąć drobnych potknięć, trzymając zarazem pieczę nad efektem końcowym.

– Wystrój powinien być spójny kolorystycznie oraz charakteryzujący się jednym stylem, dlatego warto na początku przygotowań wybrać motyw przewodni całego wesela. Co ważne, nie należy przesadzać
z dodatkami, czyli na stołach nie powinno być za dużo ozdóbek, które mogłyby przeszkadzać podczas jedzenia. Wielokrotnie zdarzało się, że podczas rozmów z narzeczonymi omawialiśmy ich wizję, którą następnie dopasowaliśmy do wnętrza, rezygnując lub dodając inne elementy. Te wizje często zdają się żyć własnym życiem, zmieniać się, ewoluować w trakcie dalszych planów. Dobry hotel z chęcią służy narzeczonym radą oraz sprawdzonymi kontaktami do firm, z którymi wielokrotnie współpracuje podczas wesel –
dodaje Katarzyna Wadas.

SERWOWANE POSIŁKI

Jednym z najważniejszych elementów wesela są oczywiście serwowane dania. Ich liczba oraz jakość może zaważyć na całonocnej kondycji gości. Poza klasycznym zestawem dań warto wyróżnić się czymś wyjątkowym – przyciągnie to uwagę gości i sprawi, że całość zapamiętają na dłużej.

Wesela, na których można było posmakować sushi już dawno minęły. Teraz goście preferują wiejskie stoły, prawdziwe kiełbasy czy szynki, a my jako jedyni w Polsce serwujemy dania z wołowiny Highland Cattle z własnej hodowli. Tak przyrządzonej wołowiny nie można spróbować nigdzie indziej. To nasza autorska kuchnia.  Jest to też atrackcja bardziej elegancka niż standardowe pieczone prosię czy dzik. Para Młoda musi też pamiętać aby posiłki pochodziły z pewnego źródła, najlepiej od lokalnych dostawców. Nie bójmy się pytać restauracji skąd jest jedzenie, Para Młoda ma prawo to wiedzieć – radzi ekspertka z Highland Conference Hotel.

Kiedy znajdziemy już wymarzone miejsce z pysznym jedzeniem, terenem zielonym i przepięknym wystrojem zadbajmy o osobę do kontaktu. Po stronie hotelu musi być ktoś komu zaufamy w stu procentach. Wagą jest przecież nasze wesele, czyli jeden z najważniejszych dni w życiu. Warto jest więc znaleźć kogoś, kto nie tylko odpowie na wszystkie pytania, ale sprawi, że poczujemy rękę na pulsie – ciesząc się naszym weslem nie tylko w ten jeden wyjątkowy dzień, ale także przez cały okres przygotowań, planowania i podejmowania dalszych decyzji.