W Warsaw Trade Tower (WTT) zakończyła się modernizacja kantyny pracowniczej. Najemcy otrzymali 641 mkw. nowoczesnej przestrzeni, zaprojektowanej zgodnie z najnowszymi trendami w aranżacji wnętrz komercyjnych z funkcją gastronomiczną. Inwestycja była kontynuacją działań z zakresu rebrandingu obiektu i jednocześnie odpowiedzią na potrzeby osób pracujących przy ul. Chłodnej 51. Proces przeprowadzono z inicjatywy właściciela budynku – Akron Investment Central Eastern Europe II i jego asset managera ─ firmy Heitman. Za projekt odpowiedzialny był architekt Andrzej Grabowski.

WTT ceni głos i zdrowie najemców. Tym razem wolski biurowiec może pochwalić się zrewitalizowaną kantyną dla pracowników. Powierzchnia 641 mkw., zlokalizowana na pierwszym piętrze obiektu, została zaplanowana zgodnie z najnowszymi trendami w aranżacji wnętrz komercyjnych o charakterze usługowo-gastronomicznym. Kantynę podzielono na strefy ze względu na ich funkcje użytkowe np. szybkiego wydawania posiłków, live cooking, bar, kuchnię czy strefę konsumpcyjną. Ostatnia dysponuje zróżnicowanymi stanowiskami, gdzie posilić się mogą zarówno pojedyncze osoby, jak i duże grupy. Pracownicy mogą zjeść tu zarówno szybki lunch, jak i zrelaksować się przy kawie i domowym cieście. W strefach bezpośredniego kontaktu użytkowników z wnętrzem kantyny, postawiono na najwyższej jakości materiały – lite drewno i naturalny kamień. Nie zapomniano również o meblach, które nawiązują do klasyki loftowego dizajnu. Bar i częściowo otwarta kuchnia to stal nierdzewna i płytki ceramiczne. A ze względu na klientów kantyny – pracowników biurowych, zrezygnowano z górnego oświetlenia na rzecz niżej wiszących lamp o cieplejszej barwie dającej możliwość odpoczynku, również dla oczu. Proces zrealizowano z inicjatywy właściciela budynku – Akron Investment Central Eastern Europe II i jego asset managera ─ firmy Heitman, po analizie wyników badania ankietowego przeprowadzonego wśród pracowników biurowca. Za projekt odpowiedzialny był architekt i technolog Andrzej Grabowski, który od lat wspiera rozwój sieci Connect. Operatorem kantyny, biorącym udział we wdrażaniu zmian jest firma Connect Lunch Bar.

„Zasady zdrowego żywienia“ sporządzone przez Instytut Żywności i Żywienia wskazują na spożywanie „4-5 posiłków co 3-4 godziny”, jako optymalne. Systematyczne odżywianie, z jednym ciepłym posiłkiem w ciągu dnia, np. lunchem, ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu. Odpowiednia dieta dodaje energii do działania, zmniejsza zmęczenie i zwiększa wydajność mózgu. Przerwy na posiłki w ciągu dnia pomagają odpocząć oczom od monitora, a wspólne jedzenie z kolegami z pracy sprzyja integracji i pomaga w nabraniu dystansu do zawodowych obowiązków. Dlatego w kantynie WTT codziennie serwowane są świeże dania wegetariańskie oraz mięsne, a menu udostępniane jest na dedykowanej platformie internetowej. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom najemców platforma dostępna jest również jako aplikacja mobilna na urządzeniach z systemem Android oraz iOS. Za jej pośrednictwem można korzystać ze wszystkich usług dostępnych na terenie biurowca.

Jak komentuje Izabela Kapil – Vice President Portfolio Management – Europe w Heitman „Kantyna stanowi trzon bogatej oferty żywieniowej dostępnej na terenie WTT, dlatego dostosowanie jej do oczekiwań osób pracujących w biurowcu było jednym z najważniejszych celów inwestora w ramach realizowanej strategii modernizacji i rebrandingu obiektu. Poza nią pracownicy mają do dyspozycji m.in. kawiarnię, piekarnię oraz wspólną jadalnię dla osób preferujących kuchnię domową.

Trendy na rynku usług żywieniowych w obiektach komercyjnych dostrzega również firma Connect Lunch Bar – operator kantyny w WTT, co komentuje Andrzej Grabowski – architekt odpowiedzialny za zmianę jej koncepcji. „Nie przez rewolucję a ewolucję. Wraz z Markiem Dębickim właścicielem kantyn Connect przez ostatnie 10 lat patrzyliśmy jak zmienia się rynek i oczekiwania naszych klientów. W pierwszych konceptach stawialiśmy na smaczne i szybkie jedzenie. Teraz gdy oczekiwania naszych klientów są inne, wprowadzamy usługi livecooking oraz przykładamy jeszcze większą wagę do komfortu i różnorodności, co można zaobserwować w ostatniej realizacji w budynku WTT.”

Warsaw Trade Tower (WTT) powstał pod koniec lat 90. jako pionierski projekt architektoniczny, a systematycznie wprowadzane w nim udogodnienia oraz uzyskanie oceny Very Good w procesie certyfikacji środowiskowej BREEAM In-Use potwierdzają wysoki standard usług oferowanych najemcom. Celem właściciela budynku i jego asset managera jest wdrażanie unikatowych rozwiązań oraz tworzenie przestrzeni przyjaznej pracownikom. Rewitalizacja kantyny jest kolejnym krokiem na drodze do stworzenia jednej z najatrakcyjniejszych przestrzeni biurowych na warszawskiej Woli.