W okresie wiosenno-letnim, gdy tylko pogoda pozwoli Polacy masowo wyjmują grille. Mięso przygotowane na grillowym ruszcie jest mniej kaloryczne od smażonego na patelni, gdzie do jego przygotowania dodaje się tłuszcz. Krótkie smażenie na grillu sprawia, że mięso nie traci wartości odżywczych, pozostaje kruche i soczyste. Powyższe argumenty są jednym z wielu czynników, które wpływają na popularność grillowania w Polsce. Dodatkowo Polacy coraz chętniej sięgają do innych produktów. Obok tradycyjnej kiełbasy, boczku i kaszanki, na grillach coraz częściej miejsce znajdują ryby, owoce morza, warzywa i delikatniejsze mięsa. Marynowanie karkówki, schabu czy wołowiny to proces trwający kilka, a nawet kilkanaście godzin.  Zbyt długie marynowanie mięsa może powodować, że będzie ono zbyt miękkie. Na szczęście z pomocą przychodzi nam po raz kolejny technologia, która sprawi, że w kilka sekund mięso np. z kurczaka będzie pełne smaku, aromatu i przekona do siebie nawet najbardziej zagorzałego wroga drobiu..

System pakowania próżniowego to idealne rozwiązanie dla osób, które w łatwy i przede wszystkim szybki sposób chcą, za sprawą marynaty, nadać grillowanym potrawom wyjątkowy smak. W swojej ofercie marka FoodSaver posiada pojemnik, folię oraz worki do marynowania próżniowego. Pozwalają one w krótkim czasie uzyskać efekt wielogodzinnego przechowywania mięsa w marynacie w lodówce. Za sprawą zgrzewarki próżniowej powietrze z wnętrza pojemnika zostaje odsysane, zaś w międzyczasie dochodzi do zjawiska przenikania przypraw w strukturę mięsa. Dodatkowo smak marynaty zostaje wzbogacony ponieważ aromaty nie utleniają się, jak to ma miejsce podczas tradycyjnego marynowania. Istotną zaletą próżniowego marynowania jest wydłużenie daty spożycia produktów. W przypadku sytuacji, w której zaplanowany grill został odwołany (np. niekorzystna aura) mięso, warzywa oraz ryby zapakowane próżniowo przetrwają do następnej okazji. Co równie ważne zaletą przechowywania żywności w ten sposób jest wyeliminowanie obecności bakterii, które w wyniku braku tlenu nie namnażają się. Za sprawą braku powietrza w pojemniku owoce, warzywa oraz mięso zachowują swój smak, kolor i świeżość na dłużej, nawet pięciokrotnie w porównaniu do tradycyjnego sposobu przechowywania w lodówce.

Dodatkową zaletą pakowania próżniowego zamarynowanych mięs jest kwestia ich transportu. Nierzadko grill organizowany w plenerze czy „u znajomych” wymaga przewiezienia wcześniej zamarynowanych produktów mających trafić na ruszt. Zapakowane próżniowo w worki potrawy uwalniają nas od kilku pojemników z niepewnym zamknięciem, które zawsze sprowadzają ryzyko rozlania oleistej marynaty np. w samochodzie.

Przepis na Za’atar bardzo pikantny

Marynata to nieodłączny składnik produktów na grilla. Istnieje tysiące kombinacji smakowych, które składają się na idealną marynatę. Każda jednak marynata powinna zawierać kilka podstawowych elementów takich jak przyprawy, kwas oraz tłuszcz.

Składniki:

proporcje na około 2 kg kawałek mięsa

  • 1 łyżka stołowa suszonego tymianku
  • 1 łyżka stołowa nasion sezamu
  • 1 łyżka stołowa kashmiri chilli
  • 1 lub 2 łyżeczki sumaku (można go zastąpić  startą na tarce o małych oczkach skórką cytrynową wymieszaną z solą. Trzeba wówczas pamiętać, aby proporcjonalnie zmniejszyć ilość soli podaną w przepisie)
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego lub kolorowego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka grubej soli

Przygotowanie

Sezam uprażyć na suchej patelni do czasu, aż zacznie zmieniać kolor i wydzielać aromat. Trzeba cały czas potrząsać patelnią, aby nie przypalić, ale zajmuje to zaledwie kilka minut. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i zmielić. Zazwyczaj sezam dodajemy po zmieleniu pozostałych przypraw, ale nie jest to regułą.

Po przygotowaniu mieszanki natrzeć mięso olejem, obsypać za’atarem i następnie włożyć do pojemnika do marynowania próżniowego. Po kilku sekundach danie gotowe do grillowania.