Świąteczny obiad to wyjątkowa okazja aby spotkanie z najbliższymi nabrało niecodziennego smaku. Z okazji zbliżających się dni proponujemy alternatywny pomysł na pyszne danie, które z pewności zachwyci najbardziej wymagających gości!

 

Pulpety drobiowe z duszonymi warzywami i żółtym serem

Składniki:

– 500 g mięsa z udka kurczaka (lub inne drobiowe)

– 1 jajko

– 3 łyżki bułki tartej

– 4 pomidory suszone z oleju

– ½ małego pęczka natki pietruszki

– sól i pieprz grubo zmielony do smaku

– 100 g sera żółtego gouda MSM Mońki

 

Składniki na sos:

– 2 marchewki

– ¼ selera

– ½ pora

– 2 łyżki masła

– 3 ząbki czosnku

– ½ szklanki wody

– 10 pomidorków koktajlowych

– sól, pieprz, sos sojowy i zioła prowansalskie do smaku

 

Wykonanie:

Mięso przekręcić przez maszynkę, dodać jajko, bułkę tartą, pokrojone w kostkę suszone pomidory i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wyrobić (wymieszać) na jednolitą masę. Uformować niewielkie pulpety.

Marchewkę i seler pokroić w paski, por w półkrążki i krótką chwilę poddusić na maśle na patelni. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i ziołami prowansalskimi. Dodać pokrojony czosnek, podlać wodą i wymieszać. Na tak przygotowane warzywa wyłożyć wcześniej przygotowane pulpety, patelnie przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 8 minut. Po tym czasie dodać przekrojone na pół pomidorki, na każdego pulpeta położyć po plasterku sera żółtego, przykryć pokrywką i jeszcze dwie minuty poddusić, żeby ser się rozpuścił.

Podawać jako samodzielne danie lub z dodatkami typu kopytka, kluski śląskie w formie obiadowej.

Smacznego!