• 2 opakowania kaszy gryczanej
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1/3 słoika kaparów w oleju z pieprzem marynowanym OLE!
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo lub ugotowane po benedektyńsku
  • 1 czerwona cebula
  • feta (opcjonalnie)

Sos:

  • 100ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • po 1/2 łyżki soku z cytryny oraz octu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztarda sarepska
  • sól, pieprz

Składniki na sos i odstawiamy na bok.

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Szparagi myjemy oraz odłamujemy twarde końcówki (delikatnie wyginamy łodygę, aż przełamie się w odpowiednim miejscu). Szparagi gotujemy w pionie (możemy je związać) w wysokim garnku, w osolonej wodzie – główki powinny wystawać nad powierzchnię wody. Gotujemy ok. 6min, aż będą one chrupiące i miękkie.  W międzyczasie jajka gotujemy na miękko lub „po benedyktyńsku”. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Do ugotowanej kaszy dodajemy łyżkę masła, aby się rozpuściło. Nakładamy ją na talerze, dodajemy kapary OLE!, jajka, cebulkę oraz fetę. Całość polewamy sosem.