Świat cukiernictwa to nie tylko sprawdzone receptury, ale też coraz to nowsze sposoby na zaskoczenie podniebienia klientów nietypowymi smakami. Targi Expo Sweet to najważniejsze wydarzenie branżowe, podczas którego cukiernicy, szefowie kuchni i kucharze mają szansę poznać zarówno nowe produkty czy innowacyjne rozwiązania ze świata słodkości, ale także wymienić się doświadczeniami.  

W ostatnich dniach lutego w Warszawie odbyła się dziesiąta edycja Expo Sweet – największych w Polsce targów branży cukierniczej i lodziarskiej. Na wydarzeniu pojawili się najważniejsi wystawcy z całego kraju, którzy prezentowali najnowsze trendy, innowacje w branży cukierniczej, lodziarskiej, jak
i gastronomicznej a także kawowej. Pojawili się również cukiernicy, którzy mogli pokazać zgromadzonym gościom swe umiejętności, przygotowując niesamowite desery, wyszukane ciasta czy wyjątkowe lody. Wydarzenie skierowane było głównie do właścicieli lokali, które oferują słodki asortyment oraz tych, którzy dopiero myślą o wprowadzeniu takiej oferty. Tegoroczne Expo Sweet cieszyły się ogromnym zainteresowaniem zwiedzających, którzy mogli nacieszyć swe oczy
i podniebienia prawdziwymi przysmakami.

Podczas wydarzenia po raz pierwszy pod własnym szyldem zaprezentowała się marka Debic, która jest producentem asortymentu nabiałowego, takiego jak śmietanki, masła, bazy do deserów i inne rozwiązania kulinarne.

Expo Sweet to bardzo ważne wydarzenie i szansa na zaprezentowanie oferty tym, dla których jest ona tak naprawdę przygotowywana. Spotykają się tutaj przedstawiciele branży, profesjonalni kucharze i cukiernicy. Podczas tych dwóch dni odwiedzali nas cukiernicy, właściciele kawiarni, restauratorzy czy twórcy słodkości z całego kraju – dodaje Olga Andrzejewska, Key Account Manager w FrieslandCampina Polska (producenta marki Debic).

Marka Debic zaprezentowała również swoje produkty przygotowane z myślą o profesjonalistach – cukiernikach i kucharzach, między innymi bazy do deserów, masła oraz śmietanki. Szczególnym zainteresowaniem cieszyła się innowacyjna bita śmietana w sprayu, która posiada bardzo lekką konsystencję, a na deserach wygląda jak słodka chmurka. Taki efekt został osiągnięty przez dopracowanie specjalnej mieszanki gazów, a przede wszystkim zastosowanie śmietanki najwyższej jakości.  Producenci lodów również mieli okazję znaleźć produkty odpowiadające ich wymaganiom, takie jak specjalna baza do lodów Soft Ice, zawierająca jedynie 7% tłuszczu, o niezwykle gładkiej teksturze i waniliowym aromacie, który bardzo dobrze komponuje się z owocami innymi dodatkami.

Odwiedzający mogli również poznać produktową nowość, czyli masło bezwodne z 99,8% zawartością tłuszczu. Charakteryzuje się białym kolorem, nie posiada smaku ani zapachu, dlatego chętnie wykorzystywane jest do produkcji pralin, lodów rzemieślniczych (zwłaszcza w krajach o cieplejszym klimacie – we Włoszech czy Hiszpanii), a także we wszystkich zastosowaniach, gdzie potrzebny jest tłuszcz, jako nośnik smaku nie wpływający na ostateczny smak dania czy deseru – dodaje Olga Andrzejewska.

Na stoisku marki Debic odwiedzający targi mieli możliwość skosztowania wykwintnych deserów przygotowanych przez uznanych mistrzów cukiernictwa – Pawła Mieszałę, Michała Doroszkiewicza oraz Tomka Dekera.

Zwiedzający, którzy tłumnie przybyli na targi Expo Sweet 2018, mogli zaczerpnąć inspiracji do nowych potraw lub udoskonalenia dotychczasowych przepisów. Oprócz tego można było skosztować wyrobów takich jak ciasta, ciastka, torty, lody i przeróżnego rodzaju słodkości wykonanych w nietuzinkowy sposób. Na oczach gości przygotowywane były również słodkie dekoracje, które zostały wykorzystane do ozdoby tortów.