Słodkie przepisy deserowe z wykorzystaniem wypieków, mają to do siebie, że śmiało można zaserwować je na śniadanie w stylu francuskim. Tak jest i z tą propozycją, bo zapieczona chałka z owocami, nada deserowi niespotykany głęboki smak.

 

Połączenie chrupiącej z wierzchu chałki i delikatnego puddingu w środku tworzy idealne połącznie. Intensywności nadzieniu nadaje czekodżem od Łowicza, czyli połączenie mlecznej belgijskiej czekolady i owoców. To rozkosz dla podniebienia i doskonała pomysł na słodki, weekendowy poranek.

 

Składniki (4 porcje):

  • 200 g czekodżemu Łowicz Truskawka z belgijską czekoladą
  • 1 czerstwa chałka
  • 2 jajka
  • 120 ml mleka
  • 2 łyżki jogurtu
  • 2-3 truskawki
  • 2 łyżki płatków migdałów

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Chałkę pokrój na kromki o grubości ok. 1 cm. Jajka roztrzep z mlekiem i jogurtem. Każdą kromkę obtocz w jajecznej mieszance, po czym na każdej rozsmaruj łyżeczkę czekodżemu Łowicz Truskawka z belgijską czekoladą. W jednej dużej formie do pieczenia (26 cm średnicy) lub w 4 małych (8-10 cm średnicy), ułóż namoczone i posmarowane czekodżemem kromki. Posyp je płatkami migdałów i dodaj truskawki pokrojone w mniejsze kawałki. Zapiekaj ok. 20 minut w 180 stopniach. Podawaj na ciepło.