Czy myśląc o plackach, przed oczami stają ci wyłącznie poczciwe placki ziemniaczane? Choć pyszne, ich przygotowanie potrafi być czasochłonne, a efekt – nieprzewidywalny. Nawet, jeśli jesteś mistrzem lub mistrzynią patelni, warto abyś raz na jakiś czas dał ziemniakom odpocząć, a sam wypróbował nowe przepisy – zwłaszcza takie, które wymagają znacznie mniej pracy! Rozsmakuj się w warzywnych plackach z orientalną nutą. Każdy z przepisów sprawdzi się jako przekąska, a w odpowiednim towarzystwie – jako pełnowartościowe danie główne.

Oto trzy przepisy na warzywne placki, które z łatwością przyrządzisz w piekarniku lub na patelni. Jeśli chcesz, żeby placki z piekarnika były równie chrupiące jak te z patelni, popsikaj je olejem lub oliwą w sprayu lub ręcznie delikatnie natłuść placki przed pieczeniem. Podawaj je z domowym dipem z jogurtu greckiego i szczypiorku, albo – jeśli lubisz ostre przyprawy – z harissą, pikantną pastą z chilli, np. marki Jasmeen.

Placki marchewkowe z hummusem

Składniki:

  • 5 średnich marchewek, startych lub poszatkowanych blenderem
  • 1 szklanka hummusu marki Jasmeen
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
  • ½ szklanki startego parmezanu
  • 1 jajko
  • ½ szklanki gęstego jogurtu greckiego
  • posiekany szczypiorek

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

Postaw patelnię na średnim ogniu.

Używając chochli, rozprowadź masę na rozgrzanej patelni – około 1/4 szklanki na jednego placka. Smaż ok. 5 minut po każdej stronie, lub do osiągnięcia złotego koloru. Podawaj z domowym dipem z jogurtu greckiego z posiekanym szczypiorkiem.

Placki z ciecierzycy z dodatkiem tahini

Składniki:

  • 260g ciecierzycy gotowanej marki Jasmeen
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 czubate łyżki mąki (pszennej lub z ciecierzycy)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżka pasty tahini marki Jasmeen
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Odcedź ciecierzycę, zostawiając na później kilka łyżek zalewy. Zmiksuj ciecierzycę w blenderze. Masa nie musi być perfekcyjnie gładka – może przypominać masę na falafele. Dodaj do niej 2 łyżki (lub więcej, jeśli masa będzie zbyt gęsta) odlanego uprzednio płynu, jajko, starty czosnek oraz suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, pieprz i pozostałe przyprawy, łącznie z tahini. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

Na rozgrzaną patelnię nakładaj placki ok 1cm grubości i smaż z obu stron, aż będą miały złoty kolor i lekko urosną.

Pieczone placki ze szpinaku i kapusty

Składniki:

  • 2 ½ szklanki szpinaku
  • 2 szklanki białej kapusty
  • 1 cebula
  • ¼ szklanki świeżej pietruszki
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej
  • harissa marki Jasmeen

Przygotowanie:

Ustaw piekarnik na 200 stopni. Drobno poszatkuj szpinak, kapustę, cebulę i natkę pietruszki. Możesz do tego użyć robota kuchennego. Wymieszaj warzywa razem w dużej misce.

Dodaj rozbełtane jajko i mąkę. Dobrze wymieszaj widelcem i dopraw solą i pieprzem wg uznania.

Rozprowadź olej na blaszce do pieczenia. Jeśli nie masz oleju lub oliwy w sprayu, użyj nasączonego olejem ręcznika kuchennego, by delikatnie natłuścić całą blachę.

Dużą łyżką nakładaj masę na blachę, rozprowadzając ją tyłem łyżki.

Piecz 10 minut, aż będą miały złoty kolor. Następnie odwróć i piecz kolejnych 10 minut.

Delikatne placuszki podawaj z pikantną harissą, która nada daniu orientalnego charakteru.

Smacznego!