Dom Polny to kolejny wyjątkowy projekt architektów z warszawskiej pracowni 81.waw.pl. Jegogłównym założeniem, a zarazem podstawowym wymogiem inwestora, było przestronne i jasne, a do tego przytulne wnętrze. Projekt otrzymał prestiżową Nagrodę Roku SARP w kategorii budynek mieszkalny jednorodzinny.

 

Dwie bryły pośród pól

Dom Polny to dwie bryły, z których pierwsza została obłożona kamieniem polnym, natomiast drugą stanowi biały, parterowy pawilon. Obie łączą się w całość tworząc wyjątkowy dom. Kamienna część skrywa pomieszczenia techniczne i gospodarcze, w białej zaś zlokalizowana jest część dzienna i pokoje. Budynek mieszkalny od strony wejścia zasłonięto garażem pokrytym zielenią. Chowają go również długie kamienne mury, otaczające go z obu stron. Zapewnia to mieszkańcom dodatkowy komfort prywatności. Obie bryły zostały połączone długim korytarzem, który stanowi komunikację między budynkami. Dodatkowo korytarz na całej długości jest doświetlony przez świetlik, dzięki czemu widzimy, jak do środka przenika z zewnątrz kamienna elewacja, która stała się także istotnym materiałem wykończenia wnętrza.

Jasna strona domu

Stawiając na jak najbardziej nowoczesny wygląd wnętrza, architekci zrezygnowali nawet z klasycznych lamp. Całe wnętrze zostało przeszklone tak, by można było jak najlepiej korzystać z zasobów naturalnego światła. Lampy zostały zastąpione listwamiLED, które wpuszczono w posadzki i sufity. Wykorzystano je tak, że linie światła prowadzą aż na obrzeża tarasu.

Projektując domy zawsze największą uwagę przykładamy do funkcjonalności, ale też ekologii, dlatego do tego projektu wykorzystaliśmy listwy LED. Nie pobierają one dużo energii, a dają dużo jasnego światła. Dodatkowo, duże panoramiczne okna pozwalają maksymalnie wykorzystać naturalne światło, co również ograniczy zużycie prądu -mówi Rafał Grudziąż, architekt z pracowni 81.waw.pl.

Kamienne wnętrze

Spójność budynku i niebanalny design został uzyskany m. in. dzięki zastosowaniu tego samego materiału zarówno w konstrukcji budynku, jak i w jego wnętrzach.

Wybór materiału na cześć dekoracyjną był dość oczywisty. Z jednej strony ze względu na chęć połączenia zewnętrznej elewacji z wnętrzem domu, z drugiej jest to materiał naturalny, najbliższy otoczeniu –podkreśla współautorka projektu, Anna Paszkowska-Grudziąż.

„Polna” ściana przechodzi przez całe wnętrze, kierując nas kolejno przez kuchenną część pokoju dziennego, gabinet dorosłych oraz sypialnie dzieci. Po przeciwległej stronie kamiennej elewacji, wzdłuż salonowej części pokoju dziennego oraz sypialni dorosłych, rozciągają się panoramiczne okna, które obramowano spiekiem. Pojawia się on również jako wykończenie innych elementów w domu, np. kominka. Elewację kamienną i szklaną rozdziela korytarz, w którym wejścia do pomieszczeń zlokalizowane są dokładnie naprzeciwko siebie, co przy otwartych drzwiach daje możliwość rzucenia okiem na cały dom.

Minimalistyczna część sypialniana

Przechodząc do wnętrza sypialni właścicieli domu naszą uwagę skupia duże, tapicerowane wezgłowie łóżka, które jest elementem wyróżniającym się pośród białych ścian. Oprócz okien, dużą ilość światła zapewniają także przeszklone drzwi, które prowadzą na taras. Sypialnia dodatkowo połączona jest z łazienką.Część kąpielowa wyróżnia się szarą barwą, którą pokryte zostały ściany, sufit oraz podłoga. Dla rozjaśnienia tej przestrzeni zastosowano szklane i drewniane akcenty.