Przewodnik Gault&Millau, obok Michelina, stanowi jedną z najbardziej prestiżowych francuskich serii wydawniczych recenzujących rynek gastronomiczny. W tym roku w jego polskiej edycji opisanych zostało 640 restauracji, 200 produktów regionalnych oraz 170 adresów kategorii POP (tj. miejsca codziennie, jak: kawiarnie, śniadaniownie, koktajl bary oraz street foody).

Wśród podmiotów docenionych przez inspektorów Gault&Millau znalazła się Restauracja Merliniego. „Rekomendacja w najnowszym wydaniu przewodnika Gault&Millau Polska bez wątpienia pokazuje, że Restauracja Merliniego wpisuje się w najnowsze trendy i oczekiwania rynku gastronomicznego” – mówi Bartłomiej Czerwiński, właściciel Restauracji Merliniego. „Wyróżnienie to stanowi ogromną dawkę motywacji dla naszego zespołu” – dodaje Bartłomiej Czerwiński.

Przypomnijmy, że Restauracja Merliniego to kultowe miejsce dla miłośników jedzenia i wina, specjalizujące się w stekach i owocach morza. Jej właściciel, Bartłomiej Czerwiński, to uznany i wieloletni szef kuchni, wyróżniony dyplomem jednej z najlepszych szkół gastronomicznych na świecie (tj. Instytutu Paula Bocuse we Francji).