Swój pierwszy przewodnik po Europie Michelin stworzyło ponad 100 lat temu. Od tego czasu znalezienie się na jego kartach to bez wątpienia jedna z najważniejszych gratyfikacji w świecie gastronomii. Plakiety Michelin z kolei stanowią potwierdzenie przynależności do grona wyróżnionych w przewodniku restauracji na całym świecie.

Swoją pierwszą rekomendację Michelin Guide otrzymaliśmy blisko 6 lat temu. Tym bardziej to ogromny zaszczyt po raz kolejny znaleźć się w gronie najlepszych restauracji” – mówi Bartłomiej Czerwiński, właściciel Restauracji Merliniego, która ponownie została nagrodzona Plakietą Michelin. „Tego typu wydarzenie motywuje Nas do jeszcze bardziej wytężonej pracy na co dzień” – dodaje Bartłomiej Czerwiński.

Przypomnijmy, że Restauracja Merliniego to kultowe miejsce dla miłośników jedzenia i wina, specjalizujące się w stekach i owocach morza. Jej właściciel, Bartłomiej Czerwiński, to uznany i wieloletni szef kuchni, wyróżniony dyplomem jednej z najlepszych szkół gastronomicznych na świecie (tj. Instytutu Paula Bocuse we Francji).

Gala wręczenia Plakiet Michelin 2018 odbyła się 7 listopada br. w Warszawie. Wydarzenie zorganizował Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce Maciej Dobrzyniecki, partner Przewodnika Michelin. W ceremonii uczestniczyli między innymi Minister Sportu i Turystyki Witold Bańka oraz Tristan Kieffer, Global Account Manager Przewodnika Michelin.