W dniach 12-13 października br. Warszawa ponownie stanie się światową stolicą whisky. Rzadkie gatunki bursztynowego trunku, limitowane kolekcjonerskie edycje, a także szerokie grono debiutantów – wszystko to czeka na uczestników nadchodzącego wielkimi krokami Whisky Live Warsaw 2018.

Tegoroczna odsłona imprezy to jednak nie tylko alkohole Premium, lecz również i rozbudowany koncept kulinarny, którego w tym roku częścią została Restauracja Merliniego. „Bardzo spodobała nam się festiwalowa idea pokazania szerokiej palety zastosowań bursztynowego trunku. Stąd dla miłośników food pairingu zaplanowaliśmy pokazy live cookingu, gdzie na oczach widzów przygotowany zostanie między innymi marynowany rostbef z Black Angusa bejcowany w liściach herbaty, flambirowany w whisky Glenrothes 10yo na musie z pieczonej dyni i pieprzowym sosie z gorzkiej czekolady oraz czarnego bzu” – podkreśla Bartłomiej Czerwiński, właściciel Restauracji Merliniego. Co ciekawe, wspomniana powyżej whisky będzie możliwa do kupienia w sklepie festiwalowym.

Rostbef z Black Angusa to nie jedyne danie, które zostanie przygotowane na żywo na scenie festiwalowej. Przewidziano również drugą potrawę, parowaną z whisky, niemniej jej przepis trzymany jest w tajemnicy aż do rozpoczęcia Festiwalu. Oba pokazy planowane są drugiego dnia Whisky Live Warsaw.

Przypomnijmy, że Restauracja Merliniego stanowi kultowe miejsce dla wszystkich miłośników prawdziwie soczystych steków i intensywnych w smaku owoców morza, niezmiennie funkcjonujące od 2010 roku przy ulicy Merliniego 5 w Warszawie. Jej właścicielem jest żywiołowy i charyzmatyczny Bartłomiej Czerwiński – uznany i wieloletni szef kuchni, wyróżniony dyplomem jednej z najlepszych szkół gastronomicznych na świecie. Lokal jest rekomendowany i stale obecny w przewodniku Michelin.