Przedstawiamy krótki, subiektywny przegląd warszawskich restauracji, w których można spróbować tasting menu i odkryć nowe smaki kuchni z całego świata.

Atelier Amaro (Agrykola 1, http://atelieramaro.pl/)

Pracownia kulinarna założona przez Wojciecha Modesta Amaro w 2011 roku, w której natura spotyka się z nauką, by na nowo odkrywać i definiować polską kuchnię. To pierwsza restauracja w Polsce posiadająca gwiazdkę Michelin, którą zdobyła wiosną 2013 i utrzymała ją przez kolejne trzy lata.

W oparciu o 52-tygodniowy Kalendarz Natury, międzynarodowy zespół kucharzy tworzy eksperymentalną kuchnię polską. Efektem są stworzone przez atelier autorskie dania zwane Momentami – małe, kulinarne dzieła sztuki. Dzięki nim Goście mają możliwość poznać najlepsze polskie, sezonowe produkty – od Tatr po Morze Bałtyckie. Do dań Amaro poleca tradycyjne polskie alkohole: miody pitne, wysokogatunkowe wódki z małych gorzelni oraz nalewki. Nie brakuje dopracowanej karty win. Koncept Atelier Amaro to efekt długoletniej pracy, pasji oraz logistycznego i finansowego wysiłku. Stolik trzeba rezerwować z dużym wyprzedzeniem.

Ceny menu degustacyjnego w porze lunchu i kolacji różnią się od siebie.

Lunch
6 moments / 230 pln

Kolacja:

6 Moments / 290 pln
9 Moments / 380 pln

Kolacja 6 moments trwa około 2,5 godziny.
Kolacja 9 moments trwa około 3 – 3,5 godziny, alkohol dodatkowo płatny.

CHEFS’ SECRETS (plac Europejski 4A; https://www.stixx.pl/chefs-secrets)

CHEFS’ SECRETS to restauracja prowadzona przez zespół STIXX Bar & Grill. Kolacja w CHEFS’ SECRETS to wyjątkowe doświadczenie – goście przechodzą przez serce restauracji – główną kuchnię – do specjalnie przygotowanej przestrzeni. Właśnie tam, w intymnej atmosferze mogą delektować się 10- lub 12-daniowym menu przy stacji Chef’s Table.

CHEFS’ SECRETS, jako jedyna restauracja w Warszawie, tworzy menu degustacyjne w całości oparte na wołowinie. Wśród obszernego menu degustacyjnego znajdziemy m.in.:

szynkę z wołowiny Kobe, tatar wołowy z wołowiny rasy Rubia Gallega, opalane plastry rostbefu Wagyu, consommé z ogona wołowego, rostbef z polskiej jałówki, polędwicę z cielęciny z czarną truflą oraz filet mignon z wołowiny rasy Hereford.

Na kolacji zawsze obecny jest jeden z dwóch szefów kuchni – Michał lub Jakub Budnik, a same potrawy przygotowywane są na oczach gości. Walory smakowe potraw świetnie uzupełnia wine pairing lub wyselekcjonowane wina zarekomendowane przez sommeliera. Dedykowany Szef Kuchni, sommelier oraz profesjonalni kelnerzy i barmani dokładają wszelkich starań, by wieczór w CHEFS’ SECRETS stał się doświadczeniem, o którym niełatwo zapomnieć.

Kolacja bez alkoholu zaczyna się od 449 zł, a w wersji z wine paring od 719 zł, a kończy na 1079 zł.

10-daniowa kolacja trwa ok. 3,5 godziny.
12-daniowa kolacja trwa ok. 4 godzin.

Tamka 43 (http://www.tamka43.pl/) jest autorskim projektem Pawła Kwiatkowskiego, znanego promotora, producenta koncertów i eventów oraz szefa kuchni Piotra Pielachowskiego. Przygotowana przez niego karta dań jest krótka i wciąż się zmienia, ponieważ serwowane w restauracji potrawy powstają tylko ze świeżych i sezonowych produktów polskich i europejskich. Zaskakujące połączenia smaków oraz kuchnia autorska stanowią o unikatowym charakterze tego miejsca.

Restauracja proponuje 5- i 7-daniowe menu degustacyjne w którym znajdziemy zupę rybną, tuńczyka, foie gras, gęś, homara, jagnięcinę i knedla.

Menu degustacyjne 5 dań/ 7 dań (150 PLN/210 PLN) z dedykowanymi alkoholami 290 PLN/390 PLN

 

Amber Room (al. Ujazdowskie 13)

Restauracja Amber Room znajduje się na parterze w Pałacu Sobańskich, który jest siedzibą Klubu Polskiej Rady Biznesu. Restauracja serwuje nowoczesną kuchnię polską – wiele z tradycyjnych dań jest oferowanych w nowej, autorskiej formie wykorzystując współczesną wiedzę kulinarną i światowe trendy kulinarne.

Dziewięć specjalnie dobranych dań menu degustacyjnego zabiera gości w kulinarną podróż przygotowaną przez szefa kuchni Roberta Skubisza. Dania przygotowywane są z najwyższej jakości składników pochodzących z ekologicznych upraw oraz hodowli z Polski, Europy i ze Świata. Starannie dobrane alkohole, z pałacowej piwnicy, z pewnością wzbogacą jego smak, dając wyższy poziom doznań i komplementując każdą z potraw. Wśród dań menu degustacyjnego znajdziemy cappuccino z pomidorów, tatara z tuńczyka, okonia morskiego, polędwicę wołową.

Degustacja menu 9-daniowego: 280 zł

Z degustacją alkoholi: 530 zł

Nolita (ul. Wilcza 46; http://www.nolita.pl/)

Restauracja Nolita istnieje na warszawskiej mapie kulinarnej od 2012 roku. Jacek Grochowina, szef Nolity, po ukończeniu polskich szkół gastronomicznych wyjechał do Anglii, gdzie pracował w prestiżowych restauracjach m.in. w londyńskim hotelu Ritz. Do Polski powrócił w 2008 roku na stanowisko Executive Sous Chef Klubu Polskiej Rady Biznesu, a dwa lata później został szefem kuchni Amber Roomu.

Nolita to kreatywna interpretacja klasycznej kuchni francuskiej z wykorzystaniem sezonowych produktów.

Degustacja menu 5 dań / 7 dań 249 PLN/299 PLN

Z selekcją win 445 PLN / 539 PLN[1]

Fakt, iż klienci nie mają wpływu na poszczególne, serwowane dania z menu jest swoistą zaletą tego trendu. Tasting menu to również wielkie pole do popisu dla szefów kuchni. Z ogromnym staraniem i dokładnością selekcjonują każdy produkt, który chcą wykorzystać przy tworzeniu wykwintnych dań. Wybierając menu degustacyjne decydujemy się na pełną wrażeń podróż kulinarną, po świecie pełnym smaków i zapachów, o której nie sposób zapomnieć.

[1] Ceny oraz informacje o restauracjach zostały zaczerpnięte ze stron internetowych.