Salon makijażu permanentnego Karoliny Konkiel zmienił ostatnio lokalizację i tym samym przeszedł prawdziwą metamorfozę. Aranżacja została oparta na solidnym oraz szlachetnym marmurze, który symbolizuje trwałość i wytrzymałość oferowanych zabiegów. We wnętrzu w oczy rzucają się także elementy i mosiężne detale w postaci logotypu, umieszczone w cokołach czy zatopione w posadzce. Powierzchnia lokalu wynosi 90 m2 i 4,5 m wysokości, które dodatkowo podkreślono lustrami pokrywającymi całe ściany w recepcji i poczekalni. Odbija się w nich geometryczny wzór na podłodze, tworząc wyjątkową grę wzorów ze światłem.

Wysoka poprzeczka

Przed architektami z JT Grupa stanęło wyzwanie stworzenia kobiecego, eleganckiego i ekskluzywnego wnętrza, składającego się z dwóch oddzielnych gabinetów zabiegowych oraz reprezentacyjnego foyer. Głównym założeniem był projekt luksusowy, ale w nowoczesnym stylu. Projektanci inspirowali się kamieniem naturalnym i jego naturalnymi właściwościami trwałości oraz unikalności oraz efektownym mosiądzem. Oba materiały zostały przełamane wstawkami z różu – koloru niezwykle kobiecego i delikatnego, a jednocześnie ponadczasowego. Wyzwaniem okazało się dopilnowanie wykonania wszystkich detali, które w ostatecznym stadium odgrywają bardzo ważną rolę dla całej stylizacji, takich jak: położenie wielkoformatowych płyt w foyer, wykonanie wyspy czy elementów ślusarskich. Jednak ostateczny efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania i projekt został zrealizowany w 100%!

Różne oblicza marmuru

Na cały salon składa się efektowna poczekalnia z recepcją i korytarz, z którego przechodzi się do gabinetów zabiegowych, toalety i pomieszczenia socjalnego. Jako, że głównym materiałem jest marmur zadbano, aby wyróżniał się on na tle poszczególnych pomieszczeń. Na ścianie w recepcji zastosowano marmur carrara arabescato, na wyspie marmur bianco carrara, a na ścianach w gabinetach: marmur bianco carrara. Już od wejścia salon robi wrażenie, a potęguje je marmurowa wyspa w recepcji oświetlona lampą GUBI model MULTI LITE oraz elegancka poczekalnia po przeciwnej stronie, gdzie klientki mogą napić się kawy lub herbaty. Ustawiono tam wysokiej klasy, designerską sofę marki &tradition, stolik kawowy i lampę House Doctor model Desk. W wysokich oknach zawisły ciężkie, welurowe zasłony w kolorze brudnego różu, przełamujące chłód marmuru. W gabinetach znajdziemy łóżka oraz sprzęty do zabiegów i efektowne wykończenia na ścianach: konstrukcje przestrzenne, pełniące funkcje luster, ale także nadające smaku oraz lekkości. Wszystkie zabudowy ślusarskie i meblowe zostały zaprojektowane przez architektów z JT Grupa.

Autor zdjęć – Tom Kurek