Grzyby stanowią nieodłączny element kuchni polskiej. Stąd też sezon na kurki powinien cieszyć niejednego ich smakosza – tym bardziej, że od wielu lat należą one do jednych z najbardziej cenionych grzybów, pozostając do dziś niezastąpionym składnikiem wielu dań.

Ich ciekawy smak sprawia, że chętnie wykorzystuje się je nie tylko jako dodatek do mięs, lecz także stanowią składnik sosów i zup. „Kurki mogą być podstawą zarówno do przekąsek na śniadanie, jak i głównym składnikiem dań obiadowych. Choć można je marynować, mrozić czy suszyć, są również doskonałym produktem do gotowania czy smażenia. Pamiętajmy jednak, że smażyć należy je krótko – w przeciwnym wypadku twardnieją i tracą bardzo na smaku” – podpowiada Bartłomiej Czerwiński, właściciel Restauracji Merliniego.

Poniżej kurki z patelni w maślanej emulsji z tymiankiem i grzanką według przepisu Bartłomieja Czerwińskiego:

Składniki:
150 gr kurek
35 gr cebuli
5 gr czosnku
2 gr tymianku
30 gr masła
50 ml białego wytrawnego wina
3 gr koperku
Sól i pieprz do smaku

Kurki należy dokładnie oczyścić, następnie umyć pod zimną, bieżącą wodą i wysuszyć. Na rozgrzanej patelni obsmażamy kurki, następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, czosnek oraz gałązkę tymianku. Podsmażamy kilka minut. Flambirujemy całość białym winem, następnie redukujemy zawartość płynu o połowę. Dodajemy zimne masło i delikatnie mieszając emulgujemy sos. Powstałą emulsję maślaną doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem dodajemy posiekany koperek ogrodowy. Serwujemy z grzanką.

Smacznego!