Aby obiad dostarczył nam potrzebnej energii i składników mineralnych wcale nie musi składać się głównie z mięsa. W łatwy sposób i  w niedługim czasie można przygotować sycący wegetariański posiłek, który zjemy z przyjemnością nawet w największy upał. Lekkostrawne dania nie obciążają żołądka i nie podnoszą gwałtownie już wysokiej temperatury ciała.

Batat z ciecierzycą (dla 2 osób)

Składniki:

  • 2 średnie bataty
  • 1 szklanka ciecierzycy z puszki marki Jasmeen
  • 4-6 łyżek jogurtu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oregano lub ziół prowansalskich
  • garść świeżej kolendry
  • papryka wędzona
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 200°C, umyj dokładnie bataty i przekrój na pół. Ułóż na wewnętrznej, przeciętej stronie na papierze do pieczenia i piecz przez około 25 minut, aż bataty będą miękkie – czas zależy przede wszystkim od wielkości ziemniaka. W tym czasie odcedź  ciecierzycę z zalewy i oprósz wędzona papryką, solą i pieprzem. Małą foremkę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż na nim ciecierzycę i włóż do piekarnika razem z batatami. Piecz, aż cieciorka zacznie wysychać i wydawać dźwięk podobny do chrupania. Jogurt przelej do małej miseczki i dopraw startym czosnkiem oraz przyprawami. Następnie ułóż bataty lekko wydrążając ich środek, nałóż na nie cieciorkę, polej czosnkowym sosem i na koniec posyp listkami kolendry.

Burgery z cieciorki

Składniki – dodatki:

  • bułki do burgerów
  • sałata lodowa
  • rzodkiewka
  • czerwona cebula
  • plastry cukinii
  • ulubiony sos ( ketchup, majonez, musztarda, sos 1000 wysp)

Składniki na kotlety z cieciorki:

  • 350 g gotowanej cieciorki z puszki marki Jasmeen
  • 3 cebulki dymki
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • kilka listków świeżej mięty
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • 4 łyżki bułki tartej
  • jajko
  • kasza kukurydziana do panierowania
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Cieciorkę odsącz na sitku, pozostawiając zalewę do późniejszego wykorzystania. Zmiksuj na gładką masę (jeśli jest zbyt sucha, dodaj nieco zalewy z puszki). Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na oleju. Zdejmij z ognia i przełóż do miski, dodaj posiekaną natkę pietruszki i miętę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól do smaku. Wymieszaj, wsyp bułkę, dodaj jajko i wyrób masę (jeśli jest za rzadka, dosyp jeszcze trochę bułki). Z masy uformuj kotlety, obtocz je w kaszy i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Przekrój bułki na pół, posmaruj wewnątrz sosem, na jednej z połówek każdej bułki połóż sałatę i usmażone kotlety, przykryj drugą połówką bułki.

 

Smacznego !