LATTE Z SYROPEM DYNIOWO-KORZENNYM

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

SYROP DYNIOWY

  • 100 g dyni, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 50 g mleka skondensowanego, słodzonego
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do pierników, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 70 g wody

LATTE

  • 250 g mleka, 1,5% tłuszczu, schłodzonego
  • 100-150 g espresso

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SYROP DYNIOWY

1   Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.

2   Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej kawałki dyni. Wstawić do piekarnika, piec ok. 15-20 min (180°C).

3   Do naczynia miksującego włożyć upieczoną dynię, dodać mleko skondensowane, przyprawę korzenną i wodę, zmiksować 30 s/obr. 8. Zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, gotować 5 min/100°C/obr. 3.5. Powstały syrop przelać do osobnego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

LATTE

4 Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mleko, ubijać 3 min/obr. 4, następnie podgrzać 4 min/80°C/obr. 3.

5  Do szklanki do latte wlać syrop (ilość według uznania), dodać espresso i spienione mleko, udekorować przyprawą korzenną.

5  Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

 

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

SYROP DYNIOWY

1   Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.

2   Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej kawałki dyni. Wstawić do piekarnika, piec ok. 15-20 min (180°C).

3   Upieczoną dynię zblendować z mlekiem skondensowanym, przyprawą korzenną i wodą. Powstałą masę przełożyć do garnka, gotować ok. 5 minut.

LATTE

4   Mleko podgrzać i spienić.

5  Do szklanki do latte wlać syrop (ilość według uznania), dodać espresso i spienione mleko, udekorować przyprawą korzenną.

6  Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.