Polacy są jednym z najbardziej zapracowanych narodów na świecie, zajmując 7. miejsce w rankingu[1]. Dla wielu rodzin, weekend to jedyny moment, kiedy wszyscy domownicy mogą razem spędzić czas. W takich chwilach, warto celebrować tak zdawałoby się prozaiczne czynności, jak wspólne gotowanie czy przygotowywanie deserów dla najbliższych, ot tak, prosto z serca. Podpowiadamy jak szybko i smacznie przygotować rodzinny podwieczorek.

Samo słowo deser pochodzi z francuskiego desservir, co oznacza „sprzątać ze stołu”. Wiele w tym prawdy, ponieważ jest on najczęściej podawany na zakończenie posiłku, lub krótko po nim. Galaretki, musy, kremy, kisiele, budynie, suflety, lody, ciasta, ciastka, cukierki oraz torty – asortyment jest naprawdę duży, a dodając do niego dodatkowe produkty, takie jak owoce, słodkie ozdoby, możemy zaserwować najbliższym własnoręcznie przygotowaną, słodką przekąskę.

 

Omlet biszkoptowy z karmelizowanymi jabłkami i orzechami

Składniki:

1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta

20 g orzechów laskowych Bakalland

⅓ łyżeczki proszku do pieczenia Delecta

2 średnie, kwaskowe jabłka

2 łyżki miodu gryczanego

kilka gałązek świeżego tymianku

4 jajka

15 g masła

15 g oliwy

1 kopiata łyżka maki pszennej

Słodkie propozycje rozpoczniemy od aromatycznego biszkoptowego omletu z karmelizowanymi jabłkami i orzechami.

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Na patelni rozgrzewamy masło i karmelizujemy jabłka, dodając miód oraz listki tymianku. Orzechy podprażamy na patelni teflonowej, a gdy wystygną – usuwamy skórki. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a pod koniec dodajemy cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz mąkę. Kiedy masa białkowa jest gotowa dodajemy żółtka i całość delikatnie mieszamy. Na dwóch niewielkich patelniach rozgrzewamy po łyżce oliwy i smażymy równolegle dwa omlety, po około 3 minuty z każdej strony. Na usmażonych, rumianych omletach układamy karmelizowane jabłka i posypujemy prażonymi orzechami. Pycha!

 

Beziki „jaja sadzone”

Składniki:

1 opakowanie bezy Delecta

125 ml wody

Dekoracja:

200 g dżemu morelowego

Jajka można jeść na różne sposoby. Na twardo, na miękko, w formie jajecznicy czy jajek sadzonych, ale także na słodko. Jak? Najpierw przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 160°C (bez termoobiegu). Następnie, zawartość opakowania z bezą miksujemy z zimną wodą przez 8 minut. Gotową masę dzielimy na 8 porcji, nakładając w równych odstępach na papier do pieczenia tak, aby każdy z placków z masy przypominał jajko sadzone. Bezy wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy je, ale nie wyłączamy piekarnika. Na podpieczone spody, nakładamy na środek każdej bezy po łyżce dżemu morelowego i ponownie wstawiamy do piekarnika na 20 minut.

 

Kruche ciasteczka wąsy w słoneczniku w miodzie

Składniki:

Ciasto:

1 opakowanie ciasta kruchego Delecta

100 g masła

1 jajo

1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta

Dekoracja:

1 opakowanie słonecznika Bakalland

5 łyżek miodu

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180°C. Z mieszanki do wypieku kruchego ciasta domowego, jaja, masła i cukru wanilinowego szybko wyrabiamy ciasto, które następnie wałkujemy na blat o grubości 0,5 cm i wycinamy foremką ciastka. W rondelku podgrzewamy (nie gotujemy!) miód, dodajemy do niego słonecznik i mieszamy. Następnie, na wycięte ciastka nakładamy słonecznik a następnie pieczemy je na płaskiej blaszce wyłożonej papierem, przez 10-15 minut w 180°C. Ciastka gotowe. Któżby pomyślał, że z wąsami każdemu jest do twarzy!

 

Cake pops

Składniki:

Ciasto:

200 g suchego, pokruszonego ciasta, np. ciasto czekoladowe Duża Blacha Delecta

4 jaja

100 ml wody

200 g margaryny

60 g serka mascarpone

40 g gotowego kremu czekoladowego do smarowania

Dekoracja:

1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta

1 opakowanie polewy smak białej czekolady Delecta

3-4 łyżki wiórków kokosowych Bakalland

1 opakowanie kolorowych mini piegów Decorada Delecta

  • łyżki posypki o smaku owocowym Decorada Delecta

Krem czekoladowy mieszamy z mascarpone. Kawałki pokruszonego ciasta sporządzonego według przepisu na pudełku, dokładnie mieszamy z kremem, tworząc dużą kulę. Chłodzimy 15 minut w zamrażarce. Po schłodzeniu dzielimy masę na 10 równych kawałków i formujemy z nich kulki. Chłodzimy w zamrażarce przez 15 minut. W tym czasie polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie, przygotowujemy patyczki, a schłodzone kulki wyjmujemy z zamrażarki. Końcówkę patyczka zanurzamy w polewie i natychmiast wbijamy w środek kulki, dochodząc do połowy. Gotowe kuleczki zamaczamy w polewie, trzymając za patyczek. Jeszcze płynną polewę dekorujemy posypkami – nakładając je palcami lub zanurzając kuleczkę w posypce. Po wszystkim, gotowe lizaki odkładamy do zastygnięcia do wysokiej szklanki – cake popsy nie powinny się dotykać. Po wszystkim warto, aby lizaki chłodziły się jeszcze przez kilka godzin w lodówce. Mniam!

 

Bananata karmelowa z popcornem

Składniki

1 opakowanie ciasta Bananata Delecta

2 jaja

75 ml mleka

450 ml śmietanki kremówki

100 ml wody

1 banan

Dekoracje:

1/2 puszki masy krówkowej Bakalland

30 ml mleka

szczypta soli

1 opakowanie popcornu Bakalland

Banan, karmel i popcorn, czyli idealny balans między słodkim a słonym zadowoli nawet najbardziej wybrednego łasucha!

Ciasto przyrządzamy według instrukcji z opakowania, pieczemy w tortownicy, a następnie kroimy je na dwa równe blaty. Masę śmietankową wsypujemy do wody i mieszamy do połączenia. W wysokim naczyniu miksujemy śmietanę na sztywno, a następnie dodajemy masę śmietanową z wodą i całość miksujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Banana blendujemy i dodajemy do kremu śmietanowego. Ciasto przekładamy masą i wykańczamy nią także brzegi. W rondelku podgrzewamy masę krówkową z dodatkiem mleka i odrobiny soli. Całość mieszamy rózgą do powstania gładkiej polewy. Polewą pokrywamy wierzch ciasta. Popcorn przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy i gotowym – posypujemy wierzch ciasta polanego karmelem. Popcornowa dekoracja sprawia, że to ciasto idealne na rodzinny wieczór filmowy – i nie tylko! 😊

 

Ciasto „Chatka Baby Jagi”

Ciasto:

1 opakowanie Sernika na zimno Delecta

600 ml mleka

30 prostokątnych herbatników

Nadzienie:

1 opakowanie galaretki o smaku wiśniowym Delecta

350 ml wody

1 opakowanie polewy o smaku czekoladowym Delecta

Kto nie słyszał historii o Babie Jadze? Bez obaw, zjedzenie tej chatki jest całkowicie niegroźne dla dzieci.

Na początku przygotowujemy galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu w 350 ml wody. Kiedy będzie klarowna, przekładamy ją do niewysokiej, płaskiej formy i odkładamy do stężenia. Gotową galaretkę tniemy na paski. 15 herbatników układamy na folii aluminiowej, aby powstał prostokąt o boku 3 na 5. Sernik przyrządzamy według instrukcji na opakowaniu i wykładamy ½ masy na herbatniki. Krem przykrywamy drugą warstwą ciastek i wykładamy resztę masy oraz dokładamy pasek z galaretki. Ze składników formujemy domek o prostokątnym przekroju. Polewę czekoladową rozpuszczamy w gorącej wodzie i polewamy domek. Całość odkładamy do lodówki na 2 godziny. Et Voilà! Bajeczna chatka jest gotowa!

Więcej słodkich inspiracji można znaleźć na www.delektujemy.pl

[1] https://data.oecd.org/emp/hours-worked.htm