SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 240 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1-2 zielone papryczki chili, świeże, bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
  • 250 g czerwonej soczewicy, suszonej, opłukanej
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 300 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
  • 120 g liści szpinaku baby, świeżych, grubo posiekanych
  • kolendra, świeża, posiekana, do dekoracji

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Do naczynia miksującego włożyć cebulę, pomidory i chili, rozdrobnić 5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  • Dodać soczewicę, mleczko kokosowe, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, kurkumę i gorczycę, gotować 15 min/100°C/obroty wsteczne/obr. 1.
  • Dodać szpinak, dokładnie wymieszać za pomocą kopystki.
  • Kokosowy dhal z soczewicy podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowany posiekaną kolendrą.