Jabłek czar: szarlotka niejedno ma imię!

Większości  z nas jesień kojarzy się głównie z aromatyczną i słodką szarlotką! Trudno wyobrazić sobie, że mogłoby jej zabraknąć na naszych stołach. Tradycyjna szarlotka zawiera w sobie jabłka połączone z cynamonem lub wanilią. Jednak jabłka komponują się idealnie także z innymi owocami, korzennymi przyprawami, a nawet niektórymi warzywami. Warto poeksperymentować z przetworami na bazie jabłek ponieważ dzięki temu będziemy mogli odmienić naszą szarlotkę i nadać jej nowego oblicza. Poznaj nasze propozycje na przetwory jabłek, które możesz wykorzystać zarówno do szarlotki, jak i jako słodki dodatek do chleba, jogurtu czy naleśników.

Piekielny dżem jabłkowy

 

  • 1 kg słodkich jabłek
  • po małej łyżeczce kardamonu, imbiru oraz cynamonu
  • łyżeczka posiekanych skórek pomarańczy
  • 2-3 cm ostrej czerwonej papryczki
  • pół filiżanki wody

 

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Następnie wrzuć do garnka z grubym dnem, podlej wodą i duś pod przykryciem. po ok. 10 minutach gdy jabłka zaczną się rozpadać dodaj  posiekaną ostrą papryczkę, skórkę cytryny i przyprawy. Duś całość, ale już bez przykrycia, często mieszając. Po ok 30-40 minutach, gdy masa będzie błyszcząca i gęsta, przełóż ją do słoiczków i zawekuj!

Jabłkowo-orzechowa bomba energetyczna

Idealna propozycja dla wszystkich osób aktywnych

 

150g naturalnego masła orzechowego

100 g płatków migdałów

1,5 kg dowolnych jabłek

Łyżeczka oleju kokosowego

Cynamon, wanilia

 

Jabłka pokrój kostkę i usmaż na oleju kokosowym z cynamonem i wanilią. Smaż do momentu kiedy kostka puści sok i lekko się przyrumieni. Najlepiej, aby chociaż częściowo zachowała swoją strukturę. Pod koniec smażenia dodaj masło orzechowe. Wymieszaj dokładnie, ale pilnuj aby jabłka nie roztarły się na masę. Migdały upraż na suchej patelni. Dodaj do wcześniej przygotowanej masy. Konfiturę przełóż do słoiczków i zawekuj.

Słodko-ostra konfitura dyniowo-jabłkowa


1,5 kg słodkich jabłek

1kg dyni

0,5 kg pigwy

150 g suszonej żurawiny

łyżeczka cynamonu oraz łyżeczka imbiru

łyżeczka wędzonej papryki

pół  łyżeczki mielonej papryczki japanelo

trzy duże łyżki ayvaru

2 łyżeczki miodu

 

Jabłka, pigwę i dynię pokrój oraz uduś na jednolitą masę. W trakcie duszenia dodaj cynamon, imbir, wędzoną paprykę i japanelo. Żurawnię namocz wcześniej w roztworze z 1/3 szklanki gorącej wody, trzech łyżek ayvaru oraz 2 łyżeczek miodu.  Kiedy jabłka, pigwa i dynia utworzą już masę dodaj żurawinę wraz z roztworem, w którym się moczyła. Wszystko duś razem ok. 20-30 minut

Przy przetwarzaniu dużej ilości jabłek niezawodnymi akcesoriami będą drylownica do jabłek oraz różnego rodzaju krajalnice. Dzięki nim szybko oczyścimy i pokroimy nasze jabłka oszczędzając tym samym czas.  Szczególnie warto zaopatrzyć się w drylownicę do jabłek taką jak drylownica Comfort Line marki Leifheit Jest ona bardzo prosta w użyciu. Wystarczy rozchylić uchwyt, aby otworzył się wycinak, z którego można z łatwością usunąć gniazdo nasienne jabłka. Równie łatwo można ją dokładnie ręcznie umyć. Dzięki ząbkowanej, ostrej krawędzi wycinanie gniazd nasiennych twardych jabłek i gruszek staje się dziecinnie proste. Wśród dostępnych na rynku krajalnic na uwagę zasługują zwłaszcza krajalnice spiralne oraz te umożliwiające pocięcie jabłka na równe cząstki. Krajalnica do jabłek ze stali szlachetnej marki Leifheit nie tylko tnie jabłka na równe części, ale jednocześnie usuwa gniazda nasienne.

Natomiast dla osób, które chciałaby w szybki sposób uzyskać cienkie spirale z jabłek najlepszym rozwiązaniem będzie krajalnica spiralna Leifheit.

Śliwkowy zawrót głowy – coś więcej niż powidła

Z czym kojarzą się śliwki? Oczywiście z powidłami! Są one jednymi z najbardziej popularnych przetworów śliwkowych. Ale czy wiesz, że z pomocą śliwek możesz przygotować także dietetyczną wersję kremu czekoladowego? A może próbowałeś kiedyś przełamać schemat i przygotować pikantny sos lub chutney ze śliwek? Wykorzystaj jeden z naszych przepisów i zaskocz swoją rodzinę oraz przyjaciół .

Zdrowy krem czekoladowy ze śliwek

 

3 kg słodkich, mocno dojrzałych śliwek węgierek (waga po wypestkowaniu)

150 g gorzkiego, ciemnego kakao

100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady

 

Śliwki drylujemy, a następnie gotujemy przez około 45 minut (w tym czasie owoce powinny się już odrobinę rozgotować i puścić więcej soku), a następnie przy pomocy blendera miksujemy je na gładki mus, który ponownie gotujemy, ok. 40 minut. Mus należy dość często mieszać (co ok. 5-7 minut), ponieważ  śliwki łatwo przywierają do dna. Mniej więcej na 5 minut przed zakończeniem gotowania do śliwek przesiewamy kakao (cały czas energicznie mieszając trzepaczką) i połamaną na kostki czekoladę. Kakao sprawi, że masa mocno zgęstnieje, więc trzeba szczególnie uważać, aby nie przywarła ona do dna. Gorące powidła przelewamy do słoików i pasteryzujemy.

Pikantny sos śliwkowy

Sos ze śliwek i papryczek jest idealnym dodatkiem do mięs oraz wędlin. Doskonale sprawdzi się również jako dip to przekąsek i serów.

 

2kg śliwek

ok 10 papryczek chili

kawałek imbiru wielkości kciuka

3 ząbki czosnku

25 dkg cukru brązowego

2 łyżki soli

1/3 szklanki octu

 

Śliwki, imbir oraz chili i czosnek zmiksuj  przy pomocy blendera. Całość przelej do garnka o grubym dnie i gotuj przez 2 około godziny, jak powidła.Gdy śliwki zgęstnieją i ściemnieją dodaj cukier, sól i ocet i gotuj ok. 15 min, do uzyskania pożądanej konsystencji. Gorący sos przelej do małych słoiczków, a następnie zapasteryzuj.


Pikantny chutney ze śliwek

 

500 g śliwek węgierek

2 średnie cebule (czerwone lub białe)

1-2 łyżki gęstego sosu balsamico

2-3 łyżeczki cukru brązowego
(w zależności od tego, jak słodkie są śliwki)

1 łyżka tartego imbiru

szczypta cynamonu

łyżeczka papryki wędzonej

pieprz cayenne

sól

olej do smażenia cebuli

 

Śliwki należy wypestkować i pokroić na ćwiartki. Cebulę szatkujemy bardzo drobno. Następnie na głębokiej patelni podsmażyć do momentu aż zmięknie i zarumieni się. Do podsmażonej cebuli dodajemy śliwki, imbir, cukier i cynamon. Całość należy smażyć przez około 30 minut lub dłużej, na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliłyNa koniec doprawiamy masę pieprzem, papryką, sosem balsamico i solą.  Chutney powinien mieć konsystencję gęstych powideł.