Grill murowany

Murowane grille w ogrodzie cieszą się większym zainteresowaniem niż przenośne. Taka konstrukcja grilla ma bowiem wiele zalet.

Solidnie wykonany, zbudowany z wysokiej jakości materiałów może nam służyć przez wiele lat. Dużo zależy jednak od materiału, na jaki się zdecydujemy. Do budowy grilla najlepiej nadają się bloczki betonowe, cegły klinkierowe oraz kamienie naturalne. Oprócz wymienionych zalet grill murowany może też pełnić funkcje dekoracyjne w ogrodzie i stać się ulubionym miejscem na spędzanie wspólnych chwil z  najbliższymimówi Małgorzata Gral, architekt krajobrazu w firmie Jadar.

Kiedy mamy już gotowy projekt i wybierzemy odpowiednie miejsce w ogrodzie, musimy określić wielkość grilla i przygotować odpowiedni fundament. Do podbudowy stosujemy zazwyczaj wylewkę cementową albo bloczki fundamentowe. Murowaną konstrukcję najlepiej jest wznosić z pojedynczych cegieł. Wówczas mamy większy wpływ na jej bryłę oraz możliwość dopasowania innych elementów, takich jak np. komin, miejsce na węgiel drzewny i akcesoria do grillowania czy blat roboczy, na którym będzie można postawić naczynia z potrawami. Do murowania zawsze wykorzystujemy silną zaprawę murarską. Pamiętajmy jednak o ruszcie – nie powinien być wmurowywany na stałe, tylko wyjmowany, ułatwi to bowiem jego czyszczenie oraz zapewni nam możliwość regulacji wysokości. Warto podkreślić, że w przypadku grilla komin nie jest koniecznością i przeważnie pełni funkcję dekoracyjną, mimo to wiele osób decyduje się na jego budowę ze względów pragmatycznych, jak chociażby w celu ochrony przed dymem w wietrzne dni.

Wędzarnia murowana

Poprawna budowa wędzarni jest bardziej skomplikowana niż konstrukcja grilla, dlatego łatwiej i bezpieczniej jest skorzystać z porady specjalisty bądź z gotowego projektu. Wędzarnia murowana składa się z paleniska, czyli miejsca wydzielonego do spalania drewna oraz przewodu dymowego – kanału, którym dym dostarczany jest do komory wędzarniczej.

– Ważne jest, aby wymiary paleniska były zbliżone do wymiarów komory wędzarniczej, która wymaga odpowiedniej izolacji termicznej oraz skutecznej wentylacji, ponieważ do wędzenia potrzebujemy temperatury ok. 60-90°C – podkreśla Małgorzata Gral.

Warto wiedzieć,  że możemy skonstruować  także wielofunkcyjną wędzarnię. Istnieje możliwość poszerzenia jej o funkcję grilla, kominka czy pieca. Jeżeli lubimy spędzać czas w ogrodzie, w towarzystwie najbliższych, to jest to idealne rozwiązanie, wymaga jednak więcej pracy niż budowa  samego grilla czy samej wędzarni, a pomoc specjalisty może okazać się niezbędna.