Imbir w różnych postaciach jest świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju napojów: herbaty, piwa czy lemoniady. Sproszkowany, świetnie sprawdzi się również jako dodatek do deserów – nada im intensywnego smaku. Natomiast marynowany imbir doskonale podkreśla smak sushi. Jednak poza wykorzystaniem w kuchni, ma on liczne właściwości lecznicze.

Na odporność

Od setek lat imbir używany jest jako naturalny lek na katar i przeziębienie. Zawarte w nim związki poprawiają odporność organizmu. Natomiast przy przeziębieniu, pomaga nam szybciej się z nim uporać. Jedną z właściwości imbiru są jego właściwości rozgrzewające, które przy grypie i przeziębieniu naturalnie oczyszczają organizm poprzez wypacanie. Jeśli podczas choroby zmagamy się z dolegliwościami zatok, imbir pomoże w oczyszczeniu układu mikrokrążenia. Jego właściwości antybakteryjne świetnie sprawdzą się szczególnie w okresie największych zachorowań.

Dla układu pokarmowego i trawiennego

Zawarte w kłączu imbiru olejki pomagają walczyć z zaburzeniami trawienia. Jest również naturalnym lekarstwem na wzdęcia; ma działanie żółciopędne i rozkurczowe, a także pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Jeśli cierpimy na chorobę lokomocyjną i przed podróżą zażywamy specjalne leki, w ich składzie również znajdziemy imbir, ponieważ skutecznie łagodzi on mdłości. Zalecany jest też osobom zmagającym się z chorobą refluksową przełyku – pomaga w leczeniu wrzodów żołądka.

Na odchudzanie

Jeśli chcemy zrzucić zbędne kilogramy, na pewno świetnym pomysłem będzie włączenie do diety imbiru, jako dodatek do potraw i napojów. Właściwości pobudzające, oczyszczające i rozgrzewające sprawiają, że przyspiesza metabolizm. Natomiast dzięki właściwości wytwarzania ciepła w organizmie wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Sproszkowany imbir, dodawany chociażby do wody sprawi, że nie będziemy mieli chęci na podjadanie i dłużej będziemy nasyceni.

Źródło: Take a Fruit