Mrożone herbaty to doskonały sposób na orzeźwienie w upalne dni. Można przygotować je w domowym zaciszu, kontrolując kaloryczność i tworząc wyjątkowe połączenia smakowe. Jako bazę do ich przygotowania warto wykorzystać herbatki owocowe.

Feeria smaków i aromatów

Samodzielne przygotowanie idealnej mrożonej herbaty wymaga czasu i odrobiny fantazji. Dzięki różnorodności smaków i dostępnych dodatków, za każdym razem możemy stworzyć inny napój i w ten sposób znaleźć swoje ulubione połączenie. Od czego zacząć? Najpierw należy wybrać bazę, czyli smak herbatki owocowej i zaparzyć ją zgodnie z instrukcją widoczną na opakowaniu. Kiedy napar ostygnie do temperatury pokojowej, należy wstawić go do lodówki i poczekać aż się ochłodzi. Przed podaniem warto, według uznania, dodać do napoju kilka kostek lodu.

Słodka lub nie – taka jak lubisz

Przygotowując mrożoną herbatę w domowym zaciszu możemy sami zdecydować o tym, czy będzie słodka, czy nie. Osoby dbające o linię zamiast cukru mogą użyć miodu lub całkowicie zrezygnować ze słodzenia. Poszukujący oryginalnych smaków mogą sięgnąć również po syrop z agawy lub syrop klonowy.

Owocowe dodatki

W środku lata warto dodawać do mrożonych herbat świeże owoce, które wzbogacą smak serwowanych napojów i sprawią, że będą cieszyć nie tylko kubki smakowe, ale również nasze oczy. Idealnie sprawdzą się w tej roli owoce sezonowe, takie jak truskawki, maliny, czy borówki amerykańskie. Poszukując orzeźwiających nut smakowych warto sięgnąć po imbir lub owoce cytrusowe. Kilka plasterków cytryny lub pomarańczy doda naparowi wyrazistego smaku i przyniesie wytchnienie w upalny dzień.

Ciekawym pomysłem, którym możemy zaskoczyć gości jest przygotowanie i dodanie do mrożonej herbaty kostek lodu z zamkniętymi w środku kawałkami świeżych owoców, na przykład borówek. Jeśli mamy więcej czasu, możemy nabić owoce na patyczki do szaszłyków i takie dekoracje umieścić w szklance przed podaniem napoju.

Alternatywa dla słodkich napojów

– Domowe mrożone herbaty to świetna alternatywa dla dostępnych na sklepowych półkach słodzonych napojów i soków. Herbatki owocowe pozwalają cieszyć się słodkim smakiem bez dodatkowych kalorii i niezdrowych substancji słodzących. Takie herbatki można też serwować najmłodszym – podkreśla Joanna Fijałkowska Trade Marketing Manager TEEKANNE. W naszym portfolio znajduje się ponad 20 różnych wariantów smakowych herbatek owocowych, więc każdy może znaleźć swój ulubiony smak i stworzyć z niego doskonałą, mrożoną kompozycję – dodaje.

Nie tylko klasyka

Dzięki różnorodności owocowych smaków naparów możemy tworzyć unikalne połączenia. Fani klasyki mogą sięgać po kultowe produkty, takie jak herbatka malinowa, czy połączenie o smaku żurawiny i maliny. Miłośnicy egzotycznych połączeń mogą wybrać mieszankę o smaku pomarańczy lub owocu marakui.