Otwartość na nowe smaki poszerza horyzonty, a także umożliwia wprowadzenie niektórych wcześniej nam nieznanych składników na stałe do naszego codziennego jadłospisu. Jednym z produktów, który był z początku mało znany, a dzisiaj podbija serca wielu Polaków jest hummus, czyli pasta z cieciorki, która sprawdzi się świetnie zarówno na grzankach, jak i w formie dipu do grillowanych kiełbasek lub warzyw. Kolejnym, coraz bardziej popularnym produktem kuchni orientalnej jest bobik. Jest on skarbnicą białka, potasu i błonnika, dlatego potrawy z jego dodatkiem utrzymują uczucie sytości na długo. Tradycyjnym dodatkiem w kuchni Bliskiego Wschodu jest także ostra pasta z papryczek chili – harissa. Dodając szczyptę pasty do marynaty podkreślimy smak mięsa. Eksperci Jasmeen, fanom pikantnego jedzenia proponują także posmarowanie kanapek lub pieczonych kromek ostrą harissą.

 

Dla tych, którzy poznali i pokochali smaki orientu, eksperci marki Jasmeen przygotowali wyjątkowe przepisy oparte na składnikach pochodzących z receptur kuchni Bliskiego Wschodu.

 

Sałatka z gotowanym bobikiem

 

Składniki:

  • główka sałaty lodowej
  • zielone oliwki nadziewane papryką
  • zielony ogórek
  • puszka gotowanego bobiku (np. marki Jasmeen)
  • 2 duże pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól
  • natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Gotowany bobik przekładamy z puszki na sitko i przemywamy zimną wodą. Kroimy pomidory i ogórka, a natkę pietruszki drobno siekamy i wkładamy do miski. Następnie dodajemy gotowany bobik i oliwki nadziewane papryką. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sałatki. Całość doprawiamy sokiem z cytryny dla smaku, dolewamy oliwę z oliwek, solimy i mieszamy. Gotową sałatkę wkładamy do lodówki na godzinę.

Ostra karkówka

Składniki:

  • 0,5 kg karkówki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki harissy Jasmeen
  • 2 ząbki czosnku
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

Karkówkę kroimy na średniej grubości plastry. Następnie robimy marynatę – siekamy natkę pietruszki, czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy wszystko z oliwą z oliwek i harissą. W pojemniku układamy na przemian karkówkę i marynatę, przykrywamy folią aluminiową. Odstawiamy na noc do lodówki. Grillujemy do miękkości. W celu uzyskania dodatkowego aromatu, możemy delikatnie polać piwem w trakcie pieczenia.

Smacznego!