Składniki:

  • 1kg ziemniaków
  • 130g mąki (plus do podsypania)
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 duże garście liści szpinaku (umytych i osuszonych)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów + 1 łyżka masła
  • ½ słoiczka suszonych pomidorów w oleju z pestkami dyni OLE!
  • parmezan (ilość wedle uznania)
  • 1 łyżeczka listków świeżego tymianku + kilka gałązek do dekoracji

Sposób przygotowania

Ziemniaków nie obieramy, a jedynie dokładnie myjemy i gotujemy (najlepiej dzień wcześniej) w osolonej wodzie. Po ugotowaniu obieramy je i przeciskamy przez praskę lub ugniatamy specjalnym tłuczkiem
do ziemniaków. Na drugi dzień lub po ostygnięciu do ziemniaków dodajemy mąkę, sól i jajko. Ugniatamy kulę. Myjemy i osuszamy liście szpinaku. Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Wrzucamy posiekane szalotki. Dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Energicznie mieszamy. Dodajemy liście szpinaku. Chwilę smażymy, uważając aby nie spalić czosnku. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do szpinaku. Dodajemy tymianek. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.

Ciasto na gnocchi oprószamy mąką i dzielimy na kilka kawałków. Robimy wałeczki. Ostrym nożem kroimy w poprzek na 1 – 1, 5 cm kawałki. Widelcem robimy wgłębienia na sos. Gotujemy w osolonej wodzie, aż do czasu wypłynięcia.

Sos na patelni przesuwamy na bok i wlewamy odrobinę masła. Smażymy gnocchi, aż staną się rumiane. Gnocchi łączymy ze szpinakiem.

Gotowe danie obficie posypujemy startym parmezanem.