Buble tea to nietradycyjna wersja mrożonej herbaty, która znalazła zarówno fanów jak i przeciwników, sprawdź sam z którą grupą się utożsamisz. Napój na bazie mleka i herbaty z perełkami tapioki jest dostępny już w wielu miejscach. Oferowana różnorodność smaków jest zazwyczaj zależna od syropów owocowych lub soków. Jeśli spróbowana w herbaciarni sprawi, że będziesz chciał poeksperymentować z jej smakiem lub zdrowszym składem skorzystaj z przepisu na domowe bubble tea.

 

Podstawowe bubble tea

  • 4 łyżki tapioki (+ok. 2 szklanki wody na jej ugotowanie)
  • 125ml  mleka (najlepiej zagęszczonego)
  • 500ml wody
  • 2 torebki herbaty English Breakfast Ahmad Tea London
  • 2 łyżki miodu
  • Cukier (w zależności od preferowanej słodkości)

Do wrzącej, posłodzonej wody wrzuć tapiokę. Gotuj 15 minut od momentu wypłynięcia kuleczek na wierzch ( jeśli wcześniej znacznie zwiększą swoją objętość możesz wyłączyć szybciej). Następnie odstaw na 15 minut aby ostygły. Na koniec odcedź. W tym czasie zaparz mocną herbatę i również pozostaw do wystygnięcia. Wsyp do szklanek tapiokę, połącz herbaciany napar z mlekiem i miodem, następnie zalej perełki. Włóż szeroką słomkę i wrzuć kilka kostek lodu.

Spersonalizuj bubble tea

Jeśli lubisz eksperymentować to koniecznie przygotuj swoje bubble tea. Zastąp zwykła herbatę owocowym naparem. Mocząc( koło 10 min)perełki tapioki przed gotowaniem w przygotowanym syropie- 2 szklanki letniej wody, 4 łyżki cukru, podczas picia cały napój będzie słodszy. Możesz skorzystać także z syropów owocowych, dzięki czemu nadasz swojemu bubble tea wyjątkowy smak. Herbata z tapioką czyli kuleczkami skrobiowymi otrzymanymi z manoku, może być nie tylko w różnych smakach, ale także kolorach- można mieszać perełki dostępne w wielu barwach. Nie zapomnij o grubych słomkach, które ułatwią wyławianie powstałych z tapioki żelek podczas picia bubble tea!

 

Więcej informacji znaleźć można na stronie www.ahmadtea.pl