Oto wyjątkowe połączenie kokosa i truskawki, otulone pysznym czekodżemem od Łowicza. Podpowiadamy, jak przygotować te słodkości w domowym zaciszu.

Jedno jest pewne, ten przepis nie tylko wygląda, ale i smakuje doskonale, dlatego z pewnością podbije kubki smakowe największych amatorów czekolady i owoców.

 

Składniki (3-6 porcji)

  • mleko kokosowe- 400 ml
  • woda- 200 ml
  • truskawki- 200 g
  • tapioka- 60 g
  • cukier- 1 łyżeczka
  • sok z cytryny- 1 łyżka
  • czekodżem Łowicz Truskawka z Belgijską Czekoladą – 1 słoik

 

Wykonanie:

Tapiokę wymieszać z mleczkiem kokosowym, wodą oraz cukrem i moczyć przez około 30 minut. Namoczoną tapiokę gotować na bardzo małym ogniu- często mieszając- do miękkości, około 50 minut (czas dotyczy dużych kulek, mniejsze kulki tapioki gotują się o połowę krócej), aż ziarna staną się przeźroczyste, a następnie ostudzić. W międzyczasie truskawki pokroić na małe kawałki. Na dno pucharka wylewać kolejno warstwy czekodżemu, tapioki, truskawek, tapioki. Na wierzch dodać dwie łyżeczki czekodżemu.