Dokładnie 28 marca br. Restauracja Merliniego rusza z wyjątkowym cyklem spotkań „California Wines Dinner by Merliniego”. Uczestnik zasmakuje tu prawdziwego oblicza kuchni amerykańskiej z motywem przewodnim New American Cousine. Na menu składać się będzie wędzona troć wędrowna z chipsem z topinamburu oraz pianą limonkową, Beef Wellington z sosem holenderskim, dziki łosoś z Alaski z musem z salsefii i pieczonymi warzywami korzennymi, a także USDA PRIME Black Angus New York Strip Steak z puree ziemniaczanym z truflą i kompresowanymi szalotkami. Całość dopełni sernik Nowojorski z coulis mango.

Warto podkreślić, iż do każdego dania serwować będziemy specjalnie dobrany kieliszek wina z Kalifornii z komentarzem Mariana Wiktorskiego, ambasadora win kalifornijskich w Polsce z ramienia PWW oraz naszego uznanego sommeliera” – mówi Bartłomiej Czerwiński, właściciel Merliniego. „Wśród serwowanych win znajdą się prawdziwe sławy regionu, jak Ghost Pines Chardonnay, Louis M. Martini Canernet Sauvignon czy Edna Valley Pinot Noir” – podkreśla Bartłomiej Czerwiński.

Cena kolacji wraz z winami wynosi 249 złotych za osobę. Rezerwacji dokonywać można pod nr telefonu 696 169 090.

Przypomnijmy, iż restauracja Merliniego to kultowe miejsce dla miłośników jedzenia i wina, specjalizujące się w stekach i owocach morza. Jej właściciel, Bartłomiej Czerwiński, to uznany i wieloletni szef kuchni, wyróżniony dyplomem jednej z najlepszych szkół gastronomicznych na świecie (tj. Instytutu Paula Bocuse we Francji). Co ważne, lokal jest rekomendowany i stale obecny w przewodniku Michelin.