Na początku maja pogoda sprzyja wypoczynkowi na łonie natury. W tym czasie wielu z nas decyduje się wyjechać na działkę, nad morze lub jezioro. Tam czytamy książki, słuchamy muzyki i robimy wszystko, na co brakuje nam czasu na co dzień.

Nieodzownym elementem pogodnej majówki jest też grill. To właśnie wówczas dla wielu osób rozpoczyna się sezon na dania z rusztu. Wrzucamy na niego kiełbaski, mięsa, ryby, a coraz częściej również warzywa. Przygotowujemy również lekkie sałatki i sosy. Podpowiadamy, które z nich zachwycą gości!

Czosnkowy dip z ziołami i cebulką

Sos czosnkowy ze świeżymi ziołami idealnie pasuje do mięs, np. karkówki, jak i grzanek. Przygotowuje się go bardzo łatwo, gdyż wystarczy drobno posiekać czosnek i zioła, np. miętę, następnie dodać je do jogurtu z dodatkiem łyżki majonezu i doprawić solą i pieprzem. Sos warto przygotować godzinę lub dwie przed podaniem, by jego smak stał się intensywniejszy.

Warto zrobić również bardziej klasyczny sos, np. pomidorowy z bazylią lub paprykowy. Doskonałym uwieńczeniem takiego dipu będzie cebulka marynowana złota OLE!, która kusi pięknym złocistym kolorem, ale także oryginalnym aromatem.

Sałatki i przystawki

Nieodłącznym elementem grillowej uczty są sałatki. Im lżejsze, tym lepiej. Najlepiej sprawdza się mix sałat z dodatkiem suszonych pomidorów, oliwek, świeżego zielonego ogórka, całość skropiona doskonałym olejem z ziołami ze słoiczka suszonych pomidorów OLE!. Sprawdzają się też przekąski, np. cebulka marynowana złota OLE! z dodatkiem drobno posiekanej papryczki chilli. Całość doprawia się miodem, co stanowi o niebagatelnym i ciekawym smaku tej potrawy. Same cebulki są tak smaczne, że można je postawić na stół samodzielnie, np. tuż obok oliwek. W ten sposób zaproponujemy naszym gościom smaczną, kolorową i niebanalną przekąskę.

Majowy piknik

Z roku na rok rośnie liczba osób, które decydują się spędzić majówkę aktywnie. Popieramy ten sposób odpoczynku, bo jest bardzo korzystny dla naszego zdrowia i samopoczucia. Jeśli wybieramy się na przejażdżkę rowerem, musimy zabrać ze sobą coś do jedzenia. Jeśli wiemy, że w miejscu docelowym będziemy mieli możliwość rozpalenia ogniska, wykorzystajmy to! To świetna zabawa, ale też prawdziwa uczta dla zmysłów. Do plecaka wystarczy zabrać kiełbasę (tę można też kupić
w lokalnym sklepie), napoje i przekąski. I tu sprawdzą się dodatki, takie jak suszone pomidory, oliwki czy cebulka marynowana. Zamknięte są w słoiczkach, dzięki czemu łatwo zabrać je ze sobą.
Po zjedzeniu można je szczelnie zamknąć. Do momentu otwarcia nie muszą być też przechowywane w chłodzie. Co ważne, będą to fantastycznie spędzone chwile, które pozostaną w pamięci na długo. Majówka to przez wielu bardzo wyczekiwany czas!. Nie ma znaczenia, czy w planach jest kilka dni wypoczynku czy tylko jeden dzień relaksu, ważne by czas ten wykorzystać jak w ulubiony dla siebie sposób. Słoneczna aura, ciepło, doborowe towarzystwo i smaczne jedzenie na pewno dla wielu będą gwarancją cudownie spędzonego długiego weekendu!

Cebulka marynowana złota OLE!

Pojemność: 305 ml

Cena: około 7 zł

 

Więcej na: www.wole-ole.pl