Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki krupczatki
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 słoiczek czekodżemu Łowicz Brzoskwinia z belgijską czekoladą
  • 250 g ricotty
  • 1 jajko
  • 1 duża brzoskwinia

Wykonanie:

Obie mąki przesiej, po czym posiekaj je z masłem. Dodaj żółtko i śmietanę i zagnieć na gładkie ciasto. Włóż je do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ricottę zmiksuj z jajkiem. Brzoskwinię umyj, pozbądź się pestki i pokrój owoc w półplasterki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm. Na środek nałóż ricottę, a na nią czekodżem Łowicz Brzoskwinia z belgijską czekoladą, zostawiając wolny ok. 1 cm margines ciasta, który później zawiń do środka. Na części nadzienia ułóż plasterki brzoskwini. Przełóż tartę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach. Przed podaniem udekoruj listkami świeżej mięty.