Wytrawnie czy słodko? A może by tak połączyć oba te smaki? Na dwa tygodnie przed Wigilią, ze swoimi wariacjami na temat klasycznych świątecznych dań, przychodzi Darek Kuźniak, który od 2015 roku promuje wraz z marką Crock-Pot ideę domowego slow-cookingu. Tym razem na Święta 2018 przygotował video-przepisy na przepyszny piernik na ciemnym piwie i tradycyjnego wigilijnego karpia, ale na nowy, wyjątkowy sposób – w sosie orzechowym.

Darek Kuźniak znany jest jako „Szalony Artysta Kulinarny”, łamie wszelkie stereotypy w kuchni i modyfikuje w niepowtarzalny sposób tradycyjne przepisy. Był finalistą pierwszej edycji programu Top Chef, występował też w dwóch edycjach programu Hell’s Kitchen. Doświadczenie zawodowe zdobywał we Francji, Wielkiej Brytanii oraz Polsce. Od marca 2018 roku jest współprowadzącym program Zakupy pod kontrolą, który jest emitowany w niedzielę na antenie TVP2.

W specjalnie przygotowanych dla użytkowników Crock-Pot video-przepisach, kucharz pokazuje, jak w sprytny i prosty sposób przygotować wigilijne dania z lekkim i nieoczywistym twistem. Gotując podkreśla zalety używania wolnowarów Crock-Pot w kuchni: oszczędność czasu, pieniędzy i energii. Co więcej, udowadnia, że gotowanie w wolnowarze pozwala na zachowanie smaku i wartości odżywczych, które nie są eliminowane wysoką temperaturą.

Wolnowary Crock-Pot to idealne urządzenia dla każdego, kto we własnej kuchni chce gotować zgodnie z ideą slow-cookingu, czyli zdrowo i bez pośpiechu. Dzięki temperaturze nieprzekraczającej 100oC potrawy przygotowane w urządzaniach Crock-Pot są aromatyczne i soczyste, a intuicyjna i prosta obsługa urządzenia zapewni nam oszczędność czasu, który możemy przeznaczyć na spędzenie go z najbliższymi.

Na stronie Crockpot.pl można znaleźć ponad 250 przepisów na dania z wolnowaru, tj. zupy, sosy, dania główne i desery, również na inne wigilijne i bożonarodzeniowe dania.

Poniżej prezentujemy dwa nowe przepisy stworzone przez Darka Kuźniaka specjalnie z myślą o wolnowarach Crock-Pot i świątecznym gotowaniu. Smacznego!

Piernik na ciemnym piwie [link do video-przepisu: https://www.youtube.com/watch?v=RPyxkXEv7nM]

Czas na high: 120 minut
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • Masło, 150 g
  • Miód, 300 g
  • Cukier trzcinowy, 150 g
  • Ciemne piwo, 250 ml
  • Przyprawa do piernika, 2 łyżeczki
  • Mąka pszenna, 300 g
  • Soda oczyszczona, 2 łyżeczki
  • Jogurt naturalny, 300 ml
  • Jajka, 2 sztuki

Masło, miód i ciemne piwo umieść w rondlu. Podgrzewaj na małym ogniu, aż masło się roztopi. Zdejmij rondel z ognia, wsyp do niego cukier trzcinowy i dokładnie wymieszaj. Odstaw rondel 10 minut do lekkiego przestudzenia. Dodaj do mieszaniny sodę, mąkę oraz przyprawę do piernika i dokładnie wymieszaj. Na końcu wbij jajka oraz dodaj jogurt naturalny. Całość dokładnie wymieszaj.

Naczynie Crock Pot posmaruj masłem. Masę przełóż do naczynia, wyrównaj wierzch. Naczynie wolnowaru przykryj kawałkiem folii aluminiowej, a następnie pokrywką. Piecz ciasto przez 2 godziny na funkcji high. Gotowy piernik wystudź w naczyniu. Wystudzony piernik przełóż na talerz i oprósz cukrem pudrem.

Karp w sosie orzechowym [link do video-przepisu: https://youtu.be/9-jrm5oa6oA]

Czas na high: 60 minut
Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • Filet z karpia ze skórą, 300 g
  • Masło, 2 łyżki
  • Mąka pszenna, 2 łyżki
  • Śmietanka, 200 ml
  • Masło orzechowe, 4 łyżki
  • Cukier trzcinowy, 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny, 1 łyżka
  • Sos sojowy, łyżeczka
  • Sól, pieprz, do smaku
  • Chili w proszku, szczypta
  • Płatki migdałów, 20 g

Filet z karpia opłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Karpia dopraw solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące.

Naczynie wolnowaru ustaw na program high, na 60 minut. Włóż do niego masło i poczekaj 10 minut, aż masło się rozpuści. Włóż karpia skórą do dołu i duś przez 50 minut.

Śmietankę i masło orzechowe umieść w rondlu. Podgrzewaj na małym ogniu, aż masło orzechowe się rozpuści. Zdejmij rondelek z ognia. Do sosu dodaj cukier trzcinowy, sok z cytryny, sos sojowy oraz szczyptę chili. Dokładnie wymieszaj sos i na 10 minut przed końcem duszenia zalej nim karpia.

Karpia podawaj z płatkami migdałów zrumienionymi na suchej patelni.