Tarta to zdecydowanie jedna z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. W czym tkwi sekret tego wypieku? W jaki sposób samodzielnie przygotować go w domowym zaciszu, w wersji wytrawnej oraz na słodko? Marka Delecta zna odpowiedź na te pytania, nurtujące zarówno stałych smakoszy, jak i osoby, które dopiero zaczynają swoją „tartową” przygodę.

Tarta to potrawa, która idealnie oddaje styl Francuzek: jest efektowna i jednocześnie prosta, a przy tym uniwersalna: można przygotować ją zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnie. W zależności od dodatków, świetnie sprawdzi się jako pomysł na kolację, jak i deser. Ilość możliwości jakie daje nam przygotowanie tego wypieku sprawia, że każdy bez problemu znajdzie wśród nich swoją ulubioną wersję.

 

Tarta z marchewką

Składniki

  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 50 ml wody
  • duża szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta

Nadzienie:

  • 800 g marchewek
  • 6 łyżek cukru
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 jajo
  • garść świeżej kolendry
  • pieprz i sól

Tarta z marchewką to słodko-wytrawne połączenie, które z pewnością zaskoczy naszych bliskich.

Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą i proszkiem do pieczenia. Ciasto szybko wyrabiamy i odkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie marchew obieramy i tniemy w grube plastry. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C (bez termoobiegu). Na dnie formy do tarty mieszamy ocet balsamiczny z cukrem, po czym wstawiamy formę na 10 minut do piekarnika. Po tym czasie ostrożnie wyciągamy formę i na jej dnie układamy warstwę marchewek, zatapiając je w occie. Resztę marchewek obtaczamy w rozbełtanym w śmietanie jajku, garści poszatkowanej świeżej kolendry, pieprzu oraz soli. Układamy kolejną warstwę marchewek w formie. Polewamy je pozostałą mieszanką śmietanowo-jajeczną. Na koniec całość przykrywamy rozwałkowanym ciastem tak, by marchewki były dobrze przykryte, a ciasto przywierało do brzegów.

Tartę pieczemy w 180°C przez 45-50 minut (aż ciasto nabierze koloru). Wyjmujemy z piekarnika, czekamy 5 minut, po czym przykładamy do formy talerz i szybko obracamy ją tak, aby opadła na talerz. Tarta gotowa!

 

Tarta z łososiem i serem camembert

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
  • 100 g zimnej margaryny lub masła
  • 1 jajo

Nadzienie:

  • 250 g łososia wędzonego na zimno
  • 200 g sera camembert
  • mały pęczek koperku
  • 2 jaja
  • 250 g kwaśnej śmietany 18%
  • pieprz do smaku

Łagodny łosoś, wyrazisty ser camembert oraz aksamitny śmietanowy sos łączą się w pyszną tartę, która z pewnością zasmakuje każdemu.

Najpierw nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu). Zawartość torebki z ciastem wsypujemy do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz. Składniki miksujemy za pomocą mieszadeł świderków przez około 2-3 minuty do połączenia się składników. Dno formy do wypieku tart o średnicy około 28 cm smarujemy tłuszczem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką.

Wykładamy ciastem dno i boki formy, a następnie nakłuwamy je widelcem. Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni, a następnie odstawiamy je do wystudzenia. Ser camembert kroimy w paski, plastry łososia rozdrabniamy na małe kawałki, a koperek drobno siekamy. Do miseczki wlewamy śmietanę, dodajemy jaja i mieszamy. Do tak przygotowanej masy dodajemy koperek, doprawiamy szczyptą pieprzu i ponownie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Na podpieczone, wystudzone ciasto wykładamy połowę łososia i plastry sera, a na wierzch wykładamy pozostałego łososia. Nadzienie zalewamy masą śmietanowo-jajeczną i wyrównujemy wierzch tarty. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30–35 minut, do zgęstnienia masy (po wbiciu widelca nie może być płynna).

Tarta z łososiem jest znakomita – na pewno nie skończy się na jednym kawałku. 🙂

 

Tarta kokosowo-czekoladowa

Składniki

Ciasto:

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 1 czubata łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli

Na nadzienie:

  • ½ tabliczki startej białej czekolady (50 g)
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych Bakalland
  • 250 g serka mascarpone
  • 175 ml zimnego mleka
  • 1 opakowanie Mascarpino – mixu do mascarpone o smakuwaniliowym Delecta

 

Połączenie kokosa i czekolady sprawdza się nie tylko w popularnych batonikach, ale również w ciastach. W tej tarcie ten duet okazał się wręcz fenomenalny.

Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C (bez termoobiegu). Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy mąką. Ze składników na kruche ciasto przygotowujemy spód do tarty, a następnie wylepiamy nim dno i boki formy. Ciasto wstawiamy do piekarnika na około 40 minut do momentu, aż się zarumieni. Po tym czasie odstawiamy je do przestygnięcia. Mascarpone i mleko przekładamy do wysokiego naczynia. Wsypujemy Mix do serka mascarpone. Całość  ubijamy na najwyższych obrotach przez 3 min. Następnie, dodajemy startą czekoladę i wiórki kokosowe. Tak przygotowany krem przekładamy do formy na wypieczone i wystudzone ciasto. Posypujemy dodatkowo odrobiną wiórków lub startej czekolady. Tartę wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny. Po tym czasie można śmiało delektować się słodkim wypiekiem!

 

Tarta cytrynowa

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie ciasta kruchego Delecta
  • 1 jajko
  • 100 g margaryny
  • 1-2 łyżki mąki pszennej do podsypania

Nadzienie:

  • 100 g drobnego cukru
  • 250 ml śmietanki 30–36% tł. (ok. 1 szkl.)
  • 150 ml soku z cytryny (z 2 cytryn)
  • 3 jaja
  • Dekoracja
  • Otarta skórka z 1 cytryny (wykorzystaj cytrynę z masy cytrynowej)
  • 3 łyżki cukru (ok. 45 g)
  • 50 ml wody

 

Lekka, orzeźwiająca tarta cytrynowa to idealny deser dla miłośników połączenia słodyczy z nutą kwasowości.

Przygotowania rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do temperatury 190°C (bez termoobiegu). Ciasto kruche Delecta przygotowujemy wg. instrukcji z opakowania. Wyklejamy nim spód i boki formy do tarty (o średnicy 24 cm). Całość pieczemy przez 20-30 minut, aż ciasto się zarumieni. Po upieczeniu wyciągamy do ostudzenia. Cytrynę myjemy i sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach. Wyciskamy sok z dwóch cytryn. Mieszamy śmietankę z jajami i sokiem z cytryny. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Na podpieczony spód wylewamy masę cytrynową. Ciasto wstawiamy ponownie do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30–35 minut – do zgęstnienia masy (po wbiciu widelca masa nie może być płynna). Do małego rondelka wlewamy 50 ml wody, wsypujemy 3 łyżki cukru i startą skórkę cytryny. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut mieszając, aby syrop się nie przypalił. Po wystudzeniu upieczoną tartę dekorujemy skórką cytrynową. Gotowe!

 

Więcej inspiracji na tarty można znaleźć na www.delektujemy.pl